IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ и енергийна ефективност заместват въглищата, ядрените централи просто се строят по-бавно

Към 2030 г. зелените мощности трябва да утроят капацитета си, за да бъдат постигнати климатичните цели

09:47 | 03.12.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът трябва да спре използването на въглища за производството на електроенергия до 2040 година, а страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) - до 2030 година, за да бъдат изпълнени климатичните цели за недопускане повишаването на температурите с повече от 1,5°С до края на това столетие.

Но потреблението на електроенергия расте и според оценките на еколозите от Ember недостига от въглищната енергия ще бъде покрит от угрояване на капацитета на въозбновяемите енергийни източници (ВЕИ) и удвояване на мерките за енергийна ефективност (общо около 85%). Останалите 15% се падат на ядрените централи (10%) и улавянето и съхранението на въглероден диоксид.

Причината е, че просто ядрените реактори не могат да бъдат изградени толкова бързо, а технологиите за улавяне на въглероден диоксид са още в началната фаза на развитието си.

Утрояването на зелените мощности към 2030 година ще бъде дискутирано по време на климатичната конференция COP 28, която се провежда в Дубай. Очакванията са, че поне 60 държави ще подкрепят инициативата.

От Ember обаче са категорични, че това е само началото - за да бъдат изпълнени целите за климата, към 2035 година ВЕИ мощностите трябва да увеличат капацитета си пет пъти. В периода 2022 - 2035 година потреблението на въглища трябва да намалее с 56%, което да доведе и до спад от 65% на емисиите въглероден диоксид.

Според данните за 2022 година производството на електроенергия от въглища е рекордно - има ръст от 1,1% на годишна база до почти 10,2 хил. тераватчаса. Делът на въглищата в енергийния микс в последните 20 години се движи между 35% и 40%, сочат данните на екологичната организация Ember. Към 2022 година той е 35,6%.

Като цяло използването на въглища намалява съществено в страните от ОИСР, въпреки че в някои от тях има завръщане заради газовата криза в Европа. Но използването на въглища продължава да расте в Азия, където бумът при възобновяемите източници се съчетава с бум и в търсенето на електроенергия.

Четирите най-големи производители на електроенергия от въглища - Китай, Индия, САЩ и Япония, имат дял от 78%, или почти 8 хил. тераватчаса, от световното производство, сочат още данните на еколозите.

Според плановете за въглеродна неутралност на Международната агенция за енергетика (МАЕ) използването на въглища трябва да намалее с 29% в периода 2022 - 2030 година, което да доведе до намаляване на емисиите въглероден диоксид с 35% към края на това десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Да, ще, ще, ще. Някога. Или както се казваше в един американска уестърн - *Птичките ще пеят, но ти няма да ги чуваш*. Търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... смешно злобарче ... щото е кът слънцето и вятъра у нас , има чакащи за разрешение над 40ГВт проекти за турбини и фотоволтаици ... и мегабатерии ще се построят ... и тръбите на турецки пАток ще си стоят празни ... тук мизерията съвеЦка повече нема да се връща !! свиквай !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 4 месеца
Генерирате ли, генерирате ли? 300 МВт. Утре ще бъдат хилядници, сега не е интересно. Ти му викаш Иване, то търчи за муро да те хване. Като не ти харесва в най-бедната държава, знаеш накъде - куфарчето, самолето и кеф ти Португалия, кеф ти Уругвай, кеф ти Коста Рика. Там ще се вихриш на слънце и вятър на воля. Тук слънцето и вятърът са кът и ако продължавате да ръчкате, ще направите такива бели, че накрая и бой ще ядете. Феноменален тъъппанарррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... иначе за хилядниците ... !! ... Португалия , Нова Зеландия , Уругвай , Коста Рика , Дания за 20г си обърнаха енергетиката от фосилно зависима във ВЕИ ... !! ... ривете , съскате , скубете си косите (ти краката) , тва е ... ние не случайно сме една от най-бедните държави в ЕС ... рyсoфилията не прощава на никой !! в тези държави как са си решили проблема в посочените от теб часови зони ?! и натъртвам БЕЗ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ !!!!!!!!! всичките са имали проекти и са ги отказали !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... мека китка , тва некъв вид начин да доминираш ли е ?! аз ходя по механи !! аз пиша от кръчми !! ... :))) ... верно ли си толкова зле завалията ?! ходенето по кръчми и механи е некво превъзходство ли ?! мъцни ве механджия ... трагедия си баце ... !! ... като онази трагедия "бичето" от зората на соца : ям хлеб вода не пием, или че те eбeм, или че те бием ... много си зле , честно ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 12
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Знам, че утре ще е слънчево и между 10 и 16 ч. ще омажеш всичко тук с твоите хилядници, но аз те питам за днес. И за утре в 6.00. И за утре в 18.00. И за 22.00. И така ли ще изглежда енергийното бъдеще на Европа, което с кряскане по медиите и комунистически методи налагате на света - днес няма ток, но утре ще има. За вдругиден ще видим. Поссрана работа, Ташке. Цялата ви работа е само търчи-лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 13
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: То и на теб така - минават хората и в движение, без даже да те четат, ти плющят минусите, ама от половин година ходиш след мен да цикаш, че много минуси съм ти слагал. А защо ти шият минуси? Ами виж си само последните 2 коментара отдолу и ще разбереш, че не са за този форум, въпреки мерака. Зелници и зелеви чорби - в кръчмата в Мусачево. Аз те питам колко ток генерирате в момента в България и Германия от слънце и вятър, ти - зелници и зелеви чорби. Тъъпаннаррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 13
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... аз мислех че си над минусите , нещо да не би да те тревожи ?! прoсто хората като минават , зачитат , и ти бият по един за здраве ... ти нали си мека китка , ги поемаш , нема се косиш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... лошо е да си самотна мека китка злобарче ... да няма кой да ти сготви една хубава зелева чорбичка , или да ти спретне един хубав зелник ... буквално говоря ... :))) ... това са шoпски специалитети ... мдааа ... тъжна карикатура си , трагедия би казал поета ... допреди петилетка се лендзехте туканка групово , кое как не можело и как ставало ... и тогава и сега , пак ще напиша ... инджинерите по света не четат форума , за да знаят че не става , и го правят ... свърши се с газтА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 14
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 хахаха, трудно ти е да повярваш че в очите на хората си един обикновен тъпппак, нали? :))) иначе добри фейкове генерираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още