IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата подобряват рекорди през 2023 г.

Миньорите обаче трябва да се подготвят за залеза на индустрията, предупреждава МАЕ

14:35 | 15.12.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Добивът на въглища през 2023 година ще достигне рекордните 8,7 млрд. тона, но миньорите трябва да се подготвят за постепенното намаление на потреблението в следващите години, пише Bloomberg. Според анализатори пикът на използването на въглищата ще е тази година - рекордните 8,5 млрд. тона, но "точката на пречупване" е вече видима на хоризонта.

Рекордна е и търговията с въглища през тази година, сочат още предварителните данни от статистиката.

Според анализите в доклада на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през тази година потреблението на въглища ще се увеличи с 1,4%, но има много големи разлики между отделните региони - в ЕС и САЩ търсенето на въглища намалява с по 20%, но в Индия и Китай то е много силно и ръстовете са съответно от 8% и 5%, основно заради нуждата от електроенергия и слабото производство на водните централи.

През 2026 г. потреблението на въглища ще намалее с 2,3% спрямо нивата през 2023 година, дори и да няма ангажимент за отказ от въглища на фона на растящия капацитет на възобновяемата енергия по света.

Близо половината от очакваните нови зелени мощности през следващите три години (до 2026 г.) ще бъдат изградени в Китай и това означава намаляване на потреблението на въглищата през 2024 г. и задържане на нивото в следващите няколко години.

Въглищата в момента са най-големият източник за производството на електроенергия и основен енергоизточник за няколко индустрии - циментова, стоманена и т.н. Въглищата обаче са и най-големият източник на въглеродни емисии от човешката дейност. Въпреки очакваното намаление, то ще остане над 8 млрд. тона годишно до 2026 година, а за изпълнението на целите в Парижкото споразумение ще е нужно много по-бързо намаление.

Търговията с въглища също ще запада заради след намаленото търсене. Китай е страната с най-голям добив, но и най-големият вносител в света. През 2023 година страната ще внесе 450 млн. тона въглища, което също е рекорд. Индонезия - най-големият износител на въглища в света, ще постигне още един рекорд - изнесени 500 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Naska22
преди 4 месеца
Не въгглищата, а чистите енергоизточници трябва да подобряват рекорди! Само за зелен преход четем, но действителността е съвсем друга. Трябва да се насърчава газификацията и подмяната на нискоефективните енергоизточници, изобщо не си даваме сметка колко вреден е мръсния въздух и колко активно го генерираме без да осъзнаваме. За мен придният газ е една от най-добрите алтеративи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
borisovaaaaaaa
преди 4 месеца
Това изобщо не е похвално, нито пък е хубав рекорд... Как може в 21 век въглищата да поставят такива "рекорди", трябва да се съсредоточим върху по-екологични горива. Природният газ е един такъв пример. Вижте градовете в България, които са газифицирани колко по-чист е въздухът там, няма облаци мръсотия, дим и сажди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka *** г y -? и това ли е ценз? бah mamaму
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
***-са ваксъри, антигазовици и грантаджии, кво стаа бе? кога ше е 100 процента ВЕИ най-накрая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още