IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработват цялостен пакет от мерки за повлияните от зеления преход във въглищните региони

Ще има голям социален пакет, свързан с бъдещите трудови възможности на гражданите, както и подпомагане, увери социалният министър

13:10 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Българските власти разработват цялостен пакет от мерки в помощ на 25 хиляди души, които ще бъдат пряко повлияни от зеления преход във въглищните райони, включително и за техни близки. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в интервю за БТА. 

„Работим заедно с Министерството на енергетиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, за да може да има голям социален пакет, свързан с бъдещите трудови възможности на гражданите, но и подпомагане, така че да няма негативен ефект върху техните семейства", посочи министър Шалапатова. По думите й възможностите за тези хора са много.

По програма „Развитие на човешките ресурси" започва инициатива за „картографиране" на компетенциите на хората от тези региони такива, каквито са в момента, както и на техните нагласи за бъдещите професионални възможности, които те търсят, каза министърът. „Когато то приключи, реално ще може да бъде прокаран мостът между новите инвеститори, които вече заявяват интерес да развиват чисти индустрии в тези региони, и компетенциите и нагласите на работната сила в момента“, отбеляза Шалапатова.

Министърът на труда и социалната политика участва в събитията на българския павилион на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за климатичните изменения (КОП 28), която се провежда в Дубай.

Шалапатова очерта предизвикателствата, пред които социалната система е изправена при адаптирането си към климатичните промени - голям процент население, живеещо в бедност и най-вече 26 процента деца в риск от бедност и социално изключване, и уязвимата позиция, в което това ги поставя при природно бедствие. 

Друго сериозно предизвикателство е, че системите - здравна, образователна, транспортни институции, спешна помощ, не работят достатъчно координирано. Това е нещо, което нашето правителство променя с нови координационни механизми, които в момента се разработват, каза министърът. 

Същевременно възможности за България има в съвместната работа на властите със социалните партньори, за да се повиши преди всичко осъзнаването на възможностите, които идват с дигиталния и зеления преход. 

„Друга възможност е дигитализацията на социалната система, т.е. възможността голяма част от социалните услуги, които предоставяме, да бъдат бързи, ефективни и така социалните ни работници да имат повече време за работа с хората, а не с документи", каза министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още