IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Митев: Работниците във въглищния сектор да не се преквалифицират в нещо, което няма да е устойчиво

90% от тези хора са с много специфична квалификация, каза директорът на Българската минно-геоложка камара

15:00 | 04.10.23 г. 2

Работниците във въглищния сектор не трябва да се преквалифицират в нещо, което няма да е устойчиво. В същото време соларните паркове не създават заетост. Държавата трябва да създаде условия за развитие на бизнеса и да направи правилните инвестиции. Това коментира доц. д-р Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Работодателите в България поискаха от държавата стимули за наемане на работници от въглищните региони. Това стана след срещата на работодателските организации с премиера, проведена след постигнатото споразумение със синдикатите и протестиращите енергетици.

Работниците във въглищния отрасъл ще останат заети в сектора в краткосрочен план, заяви Митев. „Базовата мощност от въглища е ключова не само за нашата страна, а и за региона“, посочи той. 

Над 40% от работниците в отрасъла са с висше образование, а 90% от тях са с много специфична квалификация, за които има вакуум на пазара в момента. „Именно за това възнагражденията са толкова високи и затова отчитаме два пъти и половина по-голяма добавена стойност на всяко наето лице в тези отрасли от средната за икономиката“, заяви Митев. Според него това е така, защото секторът отделя най-много за обучение на заетите - между 4-5% от всички разходи за възнаграждение.

Секторите имат възможност да поемат работниците, но за целта държавата трябва да създаде условия за развитие на бизнеса и да мисли в „инвестиционен порядък“. „Не трябва да мислим – преквалификация на работещите сега в нещо, което няма да е устойчиво. На нас ни трябват базови мощности“, заяви гостът.

По думите му ролята на държавата е не да "праща" тези специалисти в друг сектор, а да създаде условия за развитие на индустрия, изгодна за икономиката. "Нужни са инвестиционни планове, стратегии – да се мисли за инвестиции. Системите за хидроенергия, за водорода", даде пример събеседникът.

Относно идеята за преквалификация към соларни паркове събеседникът заяви, че соларните паркове не създават заетост след инсталационния етап, който отнема един или два месеца, поддръжката се извършва от един човек. 

„Налице са няколко големи предприятия, които добиват различен вид суровини и са добре позиционирани на европейския пазар“, каза гостът за развитието на минната индустрия. Дружествата извършват проучвателна дейност, за да осигурят хоризонт за 15-20 години, допълни той.

Важни за сектора са инвестиции в нови находища и проучвателната дейност за откриването им. „След като се открият находища, ако се докаже, че са икономически изгодни, се преминава към добив“, обясни Митев.

В момента проучвания за находища, които се извършват в България, най-масови са за строителни материали, освен тях се извършват такива за метални полезни изкопаеми и за индустриални минерали, обясни гостът. Има вакуум на европейските пазари, ако го заемем, няма да се конкурираме или да изместваме някого, каза Митев.

Митев обясни, че нашите находища са бедни на съдържание, което е между 3 и 4 пъти по-ниско от средните стойности за Европа. За справянето с това се използват технологии, които помагат на индустрията да е „жива“ и повишават ефективността.

„Нашите кадри са много добре подготвени и ще бъде много жалко, ако ние ги разпределим в други сектори, а не държим това, което ни прави водещи в Европа, в енергетика и добив“, заяви Митев.

Целия коментар гледайте във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Кисимов
преди 7 месеца
Да одят да копат в Австралия или да изчакат залеза на Урсулезите подир няколко месеца.Наште умеят да пригласят усърдно на всяко евро-мракобесие. Убеждаваха ни че зелените сертификати са бъдещето на човечеството и само ваксинирани ще могат да купуват нехранителни стоки. После Украйна щяла да превземе Сибир и Казахстан и да има граница с Корея и САЩ, които ще вземат Камчатка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 7 месеца
В България и ФЕС само cлyгинажа е устойчив! Хиляда мekoтели, ще излязат да обясняват как на нас нищо не ни е нужно и фашистите от ФАЩ и ФЕС ще ни го осигурят. "Това е прекрасна демокрация! Или казваме, това, което искат в САЩ или ни изключват. Председателят на ПЕС безкрупулно се придържа към филисофията, че който говори за мир е военолюбец, а който подкрепя продължаването на войната и убийствата е активист за мир. Не може да се изнудват независими политици!" Роберто Фицо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още