IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите влизат на срещата с властта с недоверие и без оптимизъм за въглищата

Ако няма достатъчно електроенергия, няма значение каква е цената, смята президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

12:15 | 03.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Без оптимизъм и с недоверие пристига президентът на КТ "Подкрепа" на срещата с представители на властта - премиера акад. Николай Денков и председателите на парламентарно представени партии в Народното събрание, посветена на бъдещето за въглищната индустрия. Участието си в нея потвърдиха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

От БСП също влязоха на срещата, макар че нямаха предварителна покана. Кадри, разпространени от КТ "Подкрепа" показват, че депутати от всички парламентарно представени партии са в залата. Вътре обаче не бяха допуснати журналисти и камери.

Причина за протестите на работещите във въглищната индустрия станаха неяснотите около териториалните планове за местата, които ще бъдат засегнати от спирането на работата на въглищните мощности - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Според записаното в документите България ще продължи да използва въглищните си мощности до 2038 година, но започва да намалява работата им и към 2035 година ще останат само 1 гигават въглищни мощности. В момента само в Маришкия басейн са около 3,5 гигавата, включително и ТЕЦ "Брикел", за който има съмнения, че не покрива екологичните изисквания.

Работещите в сектора изчисляват, че себестойността на електроенергията в Маришкия басейн е едва 8-10 стотинки за киловатчас, но с всички такси и средствата за въглеродни емисии цената набъбва до 31-33 стотинки за киловатчас. Но дори и компании от трети страни след две години ще трябва да се съобразят с европейското законодателство и да плащат за екологичната политика, водена от Брюксел, ако искат да продават продукцията си в ЕС. Основният пазар на търговците на електроенергия у нас е със страните от общността, с които освен това сме в единен пазар и трансграничната търговия е облекчена.

Производството на електроенергия е един от най-големите замърсители в ЕС, особено работещите на въглища централи. Лигнитните въглища на България са с ниска калорийност и високо съдържание на пепел, което налага и висока степен на сероочистка.

Централите могат да работят само с въглищата от Мини Марица. Димитър Манолов обаче не отговори на въпрос за колко години напред имаме икономически обоснован добив на въглища в комплекса.

"Тогава, когато трябва да имаш нещо, което може да нямаш, няма значение колко ще платиш за него. Важното е да го имаш", обясни той пред журналисти и допълни, че добивът на въглища винаги ще бъде изгоден.

Манолов призова парламентаристите да заемат "единна българска позиция" по казуса. "Българският национален интерес е да имаме ток. Темата дали хората ще загубят работата си не е най-важната. Най-важно е България да продължи да има ток, докато стане възможно токът, който произвеждат топлоелектрическите централи да бъде заместен с нещо друго", допълни още Манолов.

В понеделник синдикатите се обединиха около няколко основни искания, сред които да се изготви дългоочакваната енергийна стратегия и поредно отлагане на пълната либерализация на електроенергийния пазар.

Териториалните планове за въглищните региони трябва да бъдат преработени, настояват още от сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
що така без доверие към тези кпито ви направиха толкова богати за скромните възможности които имате, другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
Смегол Сородпидов & Co са ни продали всичките Българи! Водят ни към кланицата за салам "Наглocakcoнckи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още