IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на въглищата подкопава успеха на Китай в областта на зелената енергия

Дори ако съществуващите въглищни централи в страната бъдат изведени от експлоатация с ускорени темпове, броят им ще нарасне с 23% до 2030 г. спрямо сегашните нива

22:00 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Забележителните постижения на Китай в разгръщането на нов капацитет за възобновяема енергия са засенчени от продължаващото разширяване на капацитета за генериране на електроенергия чрез въглища в страната, което я отклонява от пътя към постигане на климатичните цели, пише Oilprice, цитирайки ново проучване.

„В момента напредъкът в разгръщането на чиста енергия е подкопан от продължаващото разширяване на капацитета за въглища и бързия растеж на потреблението на енергия“, заявява Центърът за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) и фондация „Хайнрих Бьол“ в годишния си доклад за климата. 

„Най-важното развитие за 2023 г. е, че внедряването на производство на чиста енергия в Китай е достигнало мащаба, предвиден в сценария за (ограничаване на глобалното затопляне до) 1,5 градуса по Целзий - забележително постижение“, се изтъква в доклада.

Инвестициите в мощности, базирани на въглища, обаче растат с ускорен темп и дори ако съществуващите централи с изкопаеми горива бъдат изведени от експлоатация с ускорени темпове, те все пак ще нараснат с 23% до 2030 г. спрямо сегашните си нива, изтъкват авторите на доклада.

Нивата на емисиите се възстановиха през 2023 г. поради срива в производството на водноелектрическа енергия, дължащи се на засушавания (заместени предимно от въглища) и повторното отваряне след Covid блокировките.

„В резултат на това Китай не изпълнява два ангажимента, които е поел съгласно Парижкото споразумение: „стриктно контролиране“ на новите въглищни енергийни проекти през периода от 2021 до 2025 г. и намаляване на енергийната интензивност (потреблението на енергия на единица БВП) с 13,5 % от 2020 г. до 2025 г.“, добавят организациите в доклада. „Напълно възможно е емисиите да намалеят, докато капацитетът се увеличава, но изграждането на нови въглищни електроцентрали прави пиковите емисии икономически и политически по-трудни за прилагане“, се добавя в проучването.

Китай е най-големият потребител на въглища в света и най-големият вносител на суров петрол. Въпреки нарастващия брой инсталации за възобновяеми мощности през последните години, страната продължава да консумира нарастващи обеми въглища, петрол и природен газ и продължава да одобрява изграждането на нови мощности за генериране на електроенергия чрез въглища.

Само през първата половина на 2023 г. Китай е одобрил  повече от 50 гигавата нови въглищни електроцентрали, изтъква екологичната организация „Грийнпийс“ в доклад от август.

По-ранно проучване на Global Energy Monitor (GEM) от тази година показва, че Китай е напът почти да удвои своя инсталиран капацитет на вятърни и соларни мощности  до 2025 г. и да надхвърли целта за чиста енергия пет години по-рано от планираното.

Страната вече е обявила или е започнала изграждането на достатъчно проекти за чиста енергия, чийто капацитет вероятно ще достигне 1371 гигавата до 2025 г., показва изследването. Това значително би надхвърлило целта, поставена от президента Си Дзинпин в края на 2020 г., за 1200 гигавата нови соларни и вятърни мощности до 2030 г.

Китай инсталира рекордни количества слънчева енергия всяка от последните две години и увеличава усилията си през 2023 г., тъй като облекчаването на проблемите във веригата на доставки намалява цената на слънчевите панели. Междувременно обаче страната добива рекордни количества въглища и изгражда множество централи, захранвани с изкопаеми твърди горива, като сключва дългосрочни сделки за закупуване на природен газ, за да избегне евентуален недостиг на енергия.

„Китай прави крачки напред, но тъй като въглищата все още са доминиращ източник на енергия, страната се нуждае от по-смел напредък в съхранението на енергия и екологичните технологии за сигурно енергийно бъдеще“, изтъква Мартин Уейл, анализатор в GEM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още