IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличеното потребление на горива насърчава вноса на петрол в Китай през октомври

Китайците записаха над 820 млн. пътувания в поредицата от почивни дни около националния празник на страната

12:48 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от т.нар. "златни седмици", поредица от седем почивни дни около националния празник на Китай в началото на октомври, увеличи търсенето на горива и насърчи вноса на петрол, сочат данни, цитирани от Ройтерс. Централната митническа администрация на страната съобщава за ръст на вноса на петрол с 13,5% на годишна база до 48,97 млн. тона, или 11,53 млн. барела на ден.

За сравнение вносът на петрол в Китай през септември достигна 11,13 млн. барела на ден.

От началото на годината най-големият купувач на петрол в света е внесъл 473,2 млн. тона петрол, което е увеличение от 14,4% на годишна база, допълват още от митническите власти.

"Златната седмица" доведе до съществено увеличение на търсенето на горива на вътрешния пазар - както по отношение на бензините, така и за авиационно гориво. През осемте почивни дни, които се събират около националния празник на Китай на 1 октомври, са били извършени 826 млн. пътувания, което е ръст от 71,3% спрямо 2022 година и от 4,1% спрямо 2019 година, тоест преди пандемията.

През октомври износът на горива намалява до 5,17 млн. тона, спрямо 5,44 млн. тона през септември. На годишна база обаче има увеличение от 16%. За 10-е месеца на 2023 година износът на горива, включително и керосин и корабно гориво, се увеличава с 33,2% до малко над 53 млн. тона, като държавните рафинерии се възползват максимално от високите цени на световните пазари, допълва Ройтерс.

Данните на митническите власти показват още, че вносът на природен газ - втечнен и тръбен, намалява до най-ниското си ниво от февруари насам, въпреки началото на отоплителния сезон в части от страната. През миналия месец да закупени 8,8 млн. тона, като втечненият газ е 5,44 млн. тона, или най-ниското ниво от април.

От началото на годината в Китай са влезли 96,5 млн. тона природен газ, което е увеличение от 8,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още