IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ и ядрена енергия ще покрият ръста в търсенето на ток през следващите години

Азия ще генерира основния ръст в потреблението на електроенергия до 2026 г.

13:51 | 24.01.24 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През следващите три години ръстът в търсенето на електроенергия ще бъде покрит от зелените енергийни мощности, прогнозира Международната агенция за енергетика (МАЕ) в последния си доклад за развитието на електроенергийния пазар.

През 2023 г. потреблението на електроенергия се е повишило леко с 2,2%, като основната причина е ограниченото търсене в развитите икономики. Очакванията обаче са за рязко повишение - средно около 3,4%, през тази година.

Около 85% от ръста на търсенето на електроенергия до 2026 година ще се генерира в Китай, Индия и страните от югоизточната част на Азия.

От МАЕ отчитат, че този ръст ще бъде покрит от нискоемисионни източници на електроенергия - солари, вятърни, водни и ядрени централи, а ролята на изкопаемите горива ще намалява все  повече. Така делът на нискоемисинните източници в световния енергиен микс ще бъде почти 50% към 2026 година, спрямо малко под 40% през 2023 г.

Още към началото на 2025 година ВЕИ, тоест соларни, вятърни и водни централи, геотермална енергия и т.н., ще изместят въглищата и ще държат около 30% от световния енергиен микс. През 2025 г. се очаква и ядрената енергетика да достигне рекорд, като редица реактори в Япония ще заработят отново, расте делът ѝ във Франция и се чакат нови мощности в Китай, Индия, Южна Корея и Европа.

Електроенергийният сектор е сред най-големите замърсители и затова силно се насърчава позеленяването му, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол. Изграждането на соларни централи стана по-евтино, а и се наблюдава голямото завръщане на ядрената енергетика - има още какво да се желае, но тенденцията е по-ясна.

Видима е и тенденцията към намаляване на цената на електроенергията, особено в Европа, където електроенергията поевтиня с повече от 50% спрямо 2022 г. Заради енергийната криза, която предизвика войната в Украйна, цената на тока в Европа достигна рекорди. Въпреки спада обаче все още е два пъти по-висока спрямо нивата преди пандемията от коронавируса. За сравнение, в САЩ цената на електроенергията е с 15% по-висока спрямо 2019 г.

Високите цени намалиха и потреблението в САЩ и Европа, но в редица развиващи се икономики то расте на фона на увеличаване на населението и индустриализацията на икономиките.

Един от регионите с растящ ръст на търсенето на електроенергия е Африка, където възобновяемата енергия може да изиграе много важна роля, особено за отдалечени райони, които трудно ще бъдат присъединени към мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
До: zelka007, Зелков, праи'ш ли пачка? Щото с това затопляне... Мъка, мъка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
До: 0pk ... човек , стига си се упражнявал в непозната ти материя ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 оста Рика , Уругвай , Нова Зеландия, все държави с широкоразвита тежка промишленост? Това ли е бъдещето, което си представяш за ЕС - над 50% от БВП да идва от свектора на услугите? Евроатлантистите ше се скъсате да правите вувузели по магистралите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 3 месеца
До: gretelmushy ... дядя вова , върви ли алъш-вериша с отвари ?! митрофанова кат спре трансферите , лоша работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 3 месеца
До: pbonev ... и откъде черпите тази увереност за ядрената енергия , без която не може ?! има достатъчно примери на държави , които си изсветляват енергетиката от въглеводороди успешно и без ядрени oтпадъци ... Коста Рика , Уругвай , Нова Зеландия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
Tikva007
преди 3 месеца
Жалко, че в тази картинка само Франция от цяла Европа живее в реалността. Германия, явно след поредната си катастрофа, ще бъде пак спасявана с някакви планове *ала Маршал* - я с американски, не дай си Боже - руски или китайски реактори. А най-лошото от всичко е, че между този ден и днешния има едни години на зелена лудост, която никой не знае колко и какво ще струва на Европа. Само ориентировъчно, пътят се сочи от калинки като Кадри Симсон - изтъкнат енергетик от Естониа и комисар по енергетика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
Tikva007
преди 3 месеца
*През 2025 г.се очаква и ядрената енергетика да достигне рекорд, като редица реактори в Япония ще заработят отново, расте делът й във Франция и се чакат нови мощности в Китай, Индия, Южна Корея и Европа.* - Рекордите за ЯЕ ще са след 2030, когато вече и на дееббиллите с диагноза ще е ясно, че ВЕИ не могат да бъдат постоянен и надежден източник на енергия за една интензивна индустриална икономика. Колебанията от недопроизводство до производство на излишна (ненужна) енергия ще върнат ЯЕ в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
pbonev
преди 3 месеца
Очевидно е нежеланието на автора и редактора да включват ядрената енергия в изреченията. Но, няма как без нея и трябва да бъде спомената, въпреки нежеланието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 3 месеца
*През 2025 г. се очаква и ядрената енергетика да достигне рекорд, като редица реактори в Япония ще заработят отново, расте делът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още