IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата на вятърните турбини държи под натиск цената на газа в Европа

Прогнозите сочат, че се чака нов пик в производството на електроенергия от вятъра

14:58 | 19.01.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Прогнозите за нов пик в производството на вятърните турбини през следващата седмица държат под натиск цената на природния газ в Европа. На 18 януари търговията на нидерландската борса TTF затвори при цена от 27,89 евро за мегаватчас - ниво видяно за последно през пролетта на 2021 година, въпреки геополитическото напрежение и ограничените доставки през Червено море. 

В обедната търговия днес (19 януари) цената се повишава - с 4% до 29 евро за мегаватчас*, но като цяло търговията е спокойна. След пика от 34,55 евро за мегаватчас на 5 януари от началото на годината тенденцията е надолу и за това допринасят още и свитото потребление (включително и заради увеличения дял на зелената енергия), както и пълните газохранилища.

Вятърът е най-големият източник на зелена енергия в най-голямата европейска икономика и най-голям потребител на газ - Германия. Заедно със соларните панели вятърните турбини осигуриха повече от половината енергия, необходима на страната през 2023 година. Прогнозите сега са за силен вятър в Северно море, както и в северните, западните и централните части на Германия в началото на следващата седмица. Очакванията са в началото на следващата седмица германските вятърни централи да запишат нов пик в производството на електроенергия, сочат моделите на Bloomberg, изготвени на базата на метеорологичните прогнози. Предишният рекорд беше отчетен около коледните празници.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Подобни са прогнозите и за Великобритания, към която се приближава бурята "Айша", както и за Скандинавския полуостров.

Същевременно "Айша" носи и по-меко време за Европа - очакваните температури през следващата седмица са за между 13 и 14°С за Лондон, Париж и Рим, до 18°С в Мадрид. Това също намалява търсенето на природен газ в Европа.

* Информацията е актуална към 14:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: 0pk ... зависи какво разбираш с манерката си под рентабилност ... щот си башка енергетик ... :))) ... да понапишем това-онова ... в ЕС има около 900 газови централи , в това число и тези с комбиниран цикъл . дострояват се около 10ГВт , основно за диспечерски услуги по мрежата , заместват излизащи от употреба лигнитни централи ... докато вятърните само за миналата година са добавени 17ГВт и това ще продължава всяка година поне до 2030 !! докато квито се сетиш въглища ги закриват напълно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
xapoznai
преди 3 месеца
Цената е показателна за цената на енергията като цяло... Голяма конкуренция и в крайна сметка ВЕИ ще наритат всичко останало от пазара. Дали мрежата обаче е готова за ВЕИ енергетика - не е сигурно. Явно парата сега ще се насочи натам - съхранение на енергия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
valentino29
преди 3 месеца
Деиндустриализацията на европа ,държи цените на газта ниски,но като стане малко по студено,: ). https://x.gd/IdQHd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
OHЯ
преди 3 месеца
Копейките си циврят , но сибирски изпарения за дълго няма да има в европата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 11
0pk
преди 3 месеца
До: zelka007 станаха ли вече нерентабилни? Да почваме да ги демонтираме тогава и да садим нови перки с панелки на тяхно место! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 27
zelka007
преди 3 месеца
изключват масово газови централи ... а на портовая си гори едно факелче ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още