IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Мекото кацане за европейската икономика е постижимо

Фондът препоръчва ЕЦБ да намали лихвите на три пъти през 2024 г. и още три пъти през 2025 г.

23:06 | 19.04.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Меко кацане за европейската икономика - връщане на инфлацията до целите при умерена икономическа цена и запазване на икономическия растеж, е постижими, пише в доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg. Континентът обаче все още е изправен пред редица предизвикателства и едни от тях е застаряването на населението и спадът в продуктивността.

Войната в Украйна, която навлиза в своята трета година, както и последвалата енергийна криза сериозно повлияха върху възстановяването на Европа след пандемията от коронавируса. Те накара и централните банки да затегнат политиката си.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Полека-лека някои централни банки започнаха да намаляват лихвите, но ходовете на основните институции тепърва предстоят. МВФ отправя предупреждение относно скоростта им - те трябва да бъдат съобразени с инфлационните сили, казва фондът. По отношение на Западна Европа, включително и Великобритания, очакванията са цикълът на облекченията да започне най-рано в средата до края на 2024 година. Процесът ще продължи до края на 2025 година, сочи още докладът на фонда.

Препоръката за Европейската централна банка (ЕЦБ) е за три понижения през таз игодина - с по 0,5 пр. п. през юни, септември и декември. Както и на още три пъти през следващата година - през март, юни и септември.

МВФ отчита още, че брутния вътрешен продукт на човек от населението в Европа ще остане съществено над нивото за средното в световен мащаб. Институцията препоръчва още всички стимули за икономиката да бъдат напълно премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
780ugly
преди 1 седмица
Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 седмица
До: Alex Silver а ква е причината Господ изобщо да не ти е дал акъл? наказание от минал живот? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 седмица
Ако да се пльоснеш в киреча се нарича "меко кацане", гарантирано ще го има. Когато Господ реши да накаже някого, първо му взима акъла. Как иначе да се приеме препоръката на ПАСЕ за ликвидиране на държавността на РФ? Колко трябва да не си с всичкия си, та да заплашваш свръхядрена държава със силна армия, стабилна икономика, отромни територии с колосални природни ресурси и да си в свръхнаселената Европа, където дори ТЯО ще ги попилее окончателно. ФАЩ се надяват за тях да няма ядрена тояга. Що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още