IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата стратегия планира ББР да навлезе по-активно в сферата на публичните инвестиции

След одобрението на проекта с предложения за тригодишното развитие на банката, стратегията за развитието на ББР ще влезе в Министерския съвет

16:37 | 22.05.24 г.
Снимка: МИР
Снимка: МИР

Българската банка за развитие (ББР) да уплътни и доразвие функциите си по закон, като навлезе по-активно в сферата на публичните инвестиции, а в същото време да засили подкрепата си за малкия и средния бизнес, който в новия тригодишен период остава във фокуса на банката. Това е записано в стратегията на банката за периода 2024-2026 г., чийто проект бе представен днес на работната група в Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от МИР, където заместник-министри, работодатели, местни власти и синдикати обсъдиха новите насоки в работата на ББР.

„Българската банка за развитие (ББР) ще допринася за икономическия растеж и устойчивите инвестиции в подкрепа на малките и средни предприятия, на публичния сектор и в изпълнение на националните политики“, подчерта министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов, който е и председател на междуведомствената група.

По проекта на Стратегия за дейността на ББР през 2024-2026 г. се работи в последната година, в диалог с Консултативния съвет към надзорния съвет на банката. Идентифицирането на публичните политики, в които ББР следва да се включи, се осъществява от представители на Министерството на иновациите и растежа и още седем министерства, всички национално представителни работодателски организации, двата синдиката и местните власти.

Превръщането на ББР в национална насърчителна банка и стъпките за нейната трансформация са част от процес, който се очаква да завърши отвъд хоризонта на планиране в стратегията – 2026 г.

От МИР уточниха, че след приключване на междуведомственото обсъждане на текстовете в стратегията предстои внасянето ѝ в Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още