fallback

България пое нов дълг за 180 млн. лв. при рекордно висока доходност

Рисковата премия от 5,65% за 5,5-годишни книжа е най-високата досега, поискана от инвеститорите при аналогичен аукцион

12:56 | 18.10.22 г. 4

България пое нов дълг, след като преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 5,5 години, деноминирана в лева, при рекордно висока среднопретеглена доходност (лихва) от 5,65%. 

На проведения в понеделник аукцион за 200 млн. лева обаче са пласирани книжа за 180,55 млн. лева, като общият размер на подадените поръчки е достигнал 208,2 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,04 пункта, съобщи БНБ.

Данни от аукциона Източник: БНБ

Поканата към инвеститорите беше за аукцион за нов дълг за 200 млн. лева под формата на 5,5-годишни книжа с лихвен процент от 3,2% годишно.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 370 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките с 59,1%, следвани от застрахователни дружества – 30,71%, пенсионни фондове – 9,4% гаранционни фондове – 0,7%  и други инвеститори – 0,1%.

Тази висока доходност на ценните книжа показва, че рисковата премия за страната се увеличава в сравнение с проведените аукциони през пролетта на аналогични германски федерални облигации. Общата политическа нестабилност в България, свързана с чести парламентарни избори, и по-разхлабената, според служебния финансов министър Росица Велкова, фискална дисциплина вероятно са сред причините за увеличението на рисковата премия.

В аукциона са участвали девет първични дилъра на ДЦК. Министерството на финансите си запазва правото да предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Среднопретеглена доходност от 5,65% на аукциона е доста по-висока от годишната доходност в размер на 4,13%, която беше реализирана при аналогичния аукцион за 5,5-годишни книжа, проведен през последната седмица на септември. Постигната вчера доходност на ДЦК е много по-висока дори от тези по 10,5-годишните книжа на проведените два аукциона по-рано през октомври (на аукциона на 3 октомври доходността беше от 4,01%, а на този на 10 октомври – от 4,47%).

Investor.bg припомня, че колкото по-висока е постигната доходност, толкова по-неизгоден е новият дълг за държавата. Скъпото държавно финансиране не е проблем само за България. Доходността по всички държавни облигации –  от тези на САЩ до германските, започна да се повишава още от миналата година, но силното ускорение се случи през последните месеци заради обрата в лихвената политика на големите централни банки за агресивно повишаване на лихвите. Това, очаквано, се отразява и на разходите по дълговете. Допълнителен натиск оказват икономическата несигурност, войната в Украйна, а в случая с България – нестабилната политическа обстановка в страната и неяснотата за това дали новият парламент ще успее да излъчи кабинет.

Досега от вътрешния пазар са акумулирани около 2,880 млрд. лева, а от външния – 2,25 млрд. евро. Таванът на дълга, предвиден с актуализацията на бюджета от лятото, е 10,3 млрд. лева.

Централната банка съобщи, че на 24 октомври ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия № BG 20 400 16 219/27.01.2016 г. с падеж 27 юли 2026 г. Номиналната стойност на предложеното количество е 200 млн. лева при 2,25% годишен лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 18.10.22 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още