IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Ананиев: България трябва да завърши 2022 г. с по-нисък от заложения бюджетен дефицит

Къде са разделителните линии на бюджета и ще успеят ли да направят план-сметката на държавата народните избранници в 48-ото Народно събрание, коментира депутатът

11:12 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България трябва да завърши 2022 г. с по-нисък от заложения бюджетен дефицит. Има мерки и инструменти, които могат да доведат до намаляването му, коментира по БНТ Кирил Ананиев от ГЕРБ. Ананиев е бивш министър на финансите и на здравеопазването. 

По думите му държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат депутатите в 48-ото Народно събрание. „Обединяващото между всички партии мнение е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет“, посочи Ананиев. Той потвърди, че партията е склонна да подкрепи и друго правителство с друг мандат, стига то да има програма, която да съвпада с приоритетите ѝ. Депутатът е категоричен обаче, че „заедно с „Продължаваме промяната“ ГЕРБ няма да участва в едно правителство“.

"За следващата година вече трябва да се таргетират мерките, които са по отношение на бизнеса и населението, така, че да не се стига до теглене на такъв огромен заем от 15 млрд. лева. Външните пазари, освен общата тенденция за затягане на финансирането от международните финансови институции – налице е голямо недоверие към управлението в България, особено през последните година, година и половина", смята Кирил Ананиев.

Той е на мнение, че от година и половина България навлезе в поредица от кризи – финансова, икономическа и социална с лошо управление на публичните финанси, в спирала от високи дефицити и дългове, което застрашава фискалната устойчивост на държавата.

Според него най-важната криза сега е политическата. Ананиев напомни, че „на изборите на 2 октомври хората показаха, че не дават доверие на нито една политическа партия самостоятелно да управлява през следващия четиригодишен мандат.

Той се надява, че в следващите четири години ще се възстанови финансовата устойчивост на държавата и тя ще се върне към общоприетите европейски правила за публично управление на финансите за изпълнение на Пакта за стабилност и растеж и фискалните правила, записани в Закона за публичните финанси.

Кирил Ананиев разкри, че на срещата с БСП вчера е станало въпрос за харчене на пари, без да е ясно откъде ще дойдат приходи. Той съобщи, че искането е за повече от 3 млрд. лева допълнително над онзи дефицит, който посочи служебният финансов министър при непроменени политики за следващата година, дефицитът на бюджета ще достигне 11 млрд. лева и затова трябва да се тегли дълг от 15 млрд. лева за целия период на тригодишната бюджетна прогноза.

Финансистът се съмнява, че по този начин България ще слезе до 3-процентен бюджетен дефицит.  Кирил Ананиев изрази позицията на ГЕРБ-СДС до края на четиригодишния мандат страната ни да се върне към нормално управление на публичните финанси и към параметрите, които се изискват от европейското и националното законодателство.

Депутатът съобщи, че освен продължаване на компенсациите за тока от партия ГЕРБ ще настояват за компенсации и на газа, като се промени законът, с който е регламентирана дейността, функционирането и финансирането от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", като от този фонд освен компенсации за бизнеса за тока се въведат и за газа. Той разкри, че трябва да се таргетират мерките по отношение на компенсацията на фирмите, като целта е да не се прехвърля тежестта върху цените за крайния потребител и смята, че по този начин инфлацията ще се намали.

Ананиев потвърди, че огромната инфлация над 18%, а за малката кошница – от 30%, има вина и лошото управление от Националната агенция за приходите – занижен е контролът от данъчната администрация и събираемостта на приходите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още