IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството тегли все по-скъп вътрешен дълг при спадащ интерес

Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия 5,5-годишни ДЦК при 4,13% среднопретеглена доходност

13:17 | 27.09.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на финансите на България продължава да емитира дълг, но на все по-висока цена. Ведомството пусна в обращение нова емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 5 1/2 години, деноминирана в лева с лихвен процент от 3,2%. На проведения аукцион бяха пласирани ДЦК за 149,95 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 4,13%, съобщи финансовото ведомство. 

Първоначално се очакваше да бъдат пласирани книжа за 200 млн. лв., но на проведения търг са продадени ценни книжа с номинал малко под 150  млн. лв., което значи, че МФ е отхвърлило част от поръчките, въпреки че са подадени такива за 203,85 млн. лв. Подадените поръчки генерират коефициент на покритие 1,02, което свидетелства за ниско търсене, вероятно защото инвеститорите биха очаквали повече за заемите си.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 223 базисни точки. Това показва, че рисковата премия за страната се увеличава в сравнение с проведените аукциони през пролетта на аналогични германски федерални облигации. Общата политическа нестабилност в България, свързана с чести парламентарни избори, и по-разхлабената, според служебния финансов министър Росица Велкова, фискална дисциплина вероятно са сред причините за увеличението на рисковата премия.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 81,3%, следвани от пенсионни фондове – 9,3%, застрахователни дружества – 6,7%, гаранционните фондове – 2% и инвестиционни посредници – 0,7%.

По данни на Българската народна банка до участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 203,850 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 21 млн. лева. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 94,65 лв. на 100 лв. номинал.

В аукциона са участвали девет първични дилъри на ДЦК. 

Министерството на финансите си запазва правото да предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип. 

До момента на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година само на вътрешния пазар е в размер на 2 млрд. лева и е реализирано в периода март – септември 2022 г. Investor.bg припомня, че през септември България излезе на международните дългови пазари и пласира еврооблигации за 2,25 млрд. евро. Тази година държавата трябва да набере общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит. Така до края на годината не се очаква ново излизане на външния пазар, а до края на годината по планове трябва да се пласират ДЦК за още 1,7 млрд. лв.

Отчитайки обема на емитираните еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лева (съгласно националната методология), което представлява 22,9 % от прогнозния БВП за 2022 година.

От централната банка съобщиха, че на 3 октомври ще се проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца (3 834 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия № BG 20 400 16 219/27.01.2016 г. с падеж 27 юли 2026 г. Номиналната стойност на предложеното количество е 200 млн. лева при 2,25% годишен лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 27.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
До: Иван Митев От къде да дойде този "подобрен" метод ?От Банкя или от някъде другаде ... ?Просто трябват ИКОНОМИИ навсякъде и от всички, а не раздуване на бюджета с безкрайни "компенсации" за бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 1 година
Мижав интерес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Правителството употребява създаващ инфлация метод за държавни финанси. Правителството взима заеми за да плати щети от финансовата грешка. Ресурсите за плащане на тези щети са ограничени. Трудностите се увеличават. Днес се запазва създаващия инфлация метод за държавни финанси. Заради неправилния метод за държавни финанси, правителството има сегашните дългове. Защо се запазва лошия метод за публични финанси?С подобрен метод за държавни финанси правителството нямаше да има сегашните дългове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Repoman
преди 1 година
Това е дпбра новина, особено за банките. Няма да има нужда да се мъчат с банкиране на дребно и да дават ипотечни на 3-4%, когато могат да вземат къде по-сигурни активи като ДЦК-та на над 4% с къде по-малко разходи и разправии. Време е да започне да се плаща истинската цена на финансовия ресурс у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още