IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България пласира на международните пазари дълг за 2,25 млрд. евро

С емитираните еврооблигации общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лева, което е 22,9% от прогнозния БВП за тази година

18:17 | 16.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите пласира на 15 септември на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият е със срочност седем години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125%, а вторият е със срочност 12 години, обем от 750 млн. евро и лихвен купон 4,625%, съобщи финансовото ведомство.

Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като до достигане на лимита на програмата остават 2,1 млрд. евро.

Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 10,3 млрд. лв. на новия дълг, който може да бъде поет през тази година, заложен в актуализирания държавен бюджет за 2022 година.

До реализирането на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 млрд. лева и е реализирано чрез пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар в периода март-май тази година.

 

Като се отчете обемът на емитираните еврооблигации, от Министерство на финансите пресмятат, че общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лв. (съгласно националната методология), което представлява 22,9% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година.

Оттам уточниха, че до края на тази година не се планира друго излизане на външните капиталови пазари.

Анализът на финансите показва, че през втората половина на годината има ясно изразена тенденция в Европейския съюз и в световен мащаб за ускоряване на инфлацията, която води до затягане на паричната политика от централните банки на най-големите икономики. Неблагоприятните перспективи за забавяне или спад на икономическата активност, са сред основните фактори, които определят текущото състояние и динамика на международните финансовите пазари, на които беше реализирана трансакцията.

Финансовото ведомство прогнозира, че в предстоящите месеци цената и достъпът до дългово финансиране ще представляват все по-голямо предизвикателство пред суверенните емитенти на дълг. Причините за това са продължаващата геополитическа несигурност, високата инфлация и политиката на Европейската централна банка и Федералния резерв за продължаващо увеличение на основните лихвени проценти.

Реализираната емисия е един от инструментите за финансиране на бюджета, който Министерството на финансите използва, като се придържа към основната цел на дълговото управление – финансиране на планирания дефицит за тази година по консолидираната фискална програма от 6,2 млрд. лв. (4,1% от БВП), осигуряване на необходимите средства за рефинансиране на дълга в обращение и обезпечаване на законово регламентираните нива на фискалния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
S85B50
преди 1 година
До: zelka007 Няма абсолютно никакво значение коя партия е на власт и коя не е... Причините да мисля така са следните: кога видяхме истинска опозиция? Къде в нашата (принципно прекрасна) родина не можеш да постигнеш и/или получиш всичко за пари, пара да имаш... Политиците са най-богати и делят помежду си, крадат като за последно и не им пука, че може и да не доживеят да ги похарчат тези пари... Купили са хората, които трябва да ги хвърлят в затвора и да им държат сметка... Кой може да ги пипне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Грую Груев ... Баце , тия дето точат сега дълг са от ваш'те ... Кирил и Асен не са на власт от два месеца поне ... :))) ... Дай по същество , БВП ни расте , но дългът като % от БВП-то ни спада ... Яж зеле и моркови , стига с тия шунки и кюфтета , влез във форма малко ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
Грую Груев
преди 1 година
Супер, ще има за пенсии -благодарим ви, кирчо и кокорчо. Гръцкият сценарий хлопа на вратата, дамо дето ние нито сме Гърция, нито сме в еврозоната. Но пък важното е да има за пенсии, ерго за подхранването на инфлацията - нормалната бг шунка (която почти винаги е тотален ***) вече е 30% по-скъпа от перфектното италианското прошуто кото. Обаче пенсиите са ниски - нека ги вдигнем още, няма проблем. Още веднъж - благодарим ви, кирчо и кокорчо, вашата глупост надмина дори тази на еднокнижника БХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още