IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата емитира дълг за още 200 млн. лева на вътрешния пазар

Очаквано постигнатата доходност е 3,01% - чувствително по-скъпо набиране от нивата през пролетта, рисковата премия се увеличава

11:47 | 20.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като преди дни България излезе успешно  на международните дългови пазари за 2,25 млрд. евро, сега Министерството на финансите (МФ) успя да пласира и емисия държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, за 200 млн. лв. на вътрешния. На аукциона в понеделник постигнатата доходност по предложените облигации с падеж юли 2026 г. е 3,01%, което е чувствително по-скъпо от нивата от пролетта, когато за последно бяха продадени сходни по матуритет тригодишни книжа при 1,33% доходност.

Общият размер на подадените поръчки достигна 301,05 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,51. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 147 базисни точки. Това означава, че рисковата премия за страната се увеличава. Ако през пролетта на последните аукциони спредът спрямо аналогичните германски федерални облигации беше 78 базисни пункта, то сега тя е 147 б.п. Причините може да са общата политическа нестабилност в България, и по-разхлабената според служебния финансов министър Росица Велкова фискална дисциплина. 

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките с дял от 61,2%, следвани от гаранционните фондове – 16%, пенсионните фондове – 10%, застрахователните дружества – 6%, инвестиционните посредници – 1,8% и други – 5%.

Investor.bg припомня, че Министерството на финансите предложи за продажба съкровищни облигации за 200 милиона лева при лихвен процент 2,25% годишно.

От БНБ уточняват, че датата на плащане за одобреното количество е 21 септември. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

От централната банка съобщават, че до участие в аукциона са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 301,050 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 53 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,51. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 96,77 лв. на 100 лв. номинал.

В аукциона са участвали всичките девет първични дилъри на ДЦК.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Тази година държавата ще търси на пазарите общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит.

Преди дни Министерството на финансите емитира на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 млрд. евро. Първият транш е със срочност седем години, обем от 1,5 млрд. евро и лихвен купон 4,125 %. Вторият транш е със срочност 12 години, обем от 0,75 млрд. евро и лихвен купон 4,625 %.

Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като до достигане на лимита на Програмата остават 2,1 млрд. евро. Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 10,3 млрд. лева на новия дълг, който може да бъде поет през 2022 г., заложен в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България за 2022 година.

До момента на емисията привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 млрд. лева и е реализирано чрез пласиране на ДЦК на вътрешния пазар в периода март – май 2022 година. Отчитайки обема на емитираните еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще достигне 34,5 млрд. лева (съгласно националната методология), което представлява 22,9 % от прогнозния БВП за 2022 година.  

Следващият понеделник - на 26 септември. предстои нов аукцион за 200 млн. лв., този път на нова 5.5-годишна емисия облигации, падежиращи през март 2028 г. До края на годината не се планира ново излизане на международните пазари. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още