IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет одобри промени в данъчното законодателство

В нов законопроект за корпоративно подоходно облагане МСП ще ползват данъчно облекчение за първоначална инвестиция в общини с висока безработица

20:40 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщи пресцентърът на правителството. Промяната се налага във връзка с изтичане срока на прилагане на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение, което представлява държавна помощ за регионално развитие по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Със законопроекта се предлага нова схема за държавна помощ на базата на новите Насоки за регионална държавна помощ (НРП). Данъчното облекчение, като държавна помощ за регионално развитие под формата на преотстъпен данък, ще се прилага в съответствие с променените изисквания на Европейската комисия (ЕК) и ще се опира на данъчното облекчение, предоставяно по реда ЗКПО до края на 2021 г.

Новите насоки налагат следната промяна – данъчното облекчение ще се предоставя само на данъчно задължено лице, което е микро-, малко или средно предприятие, но само за проект за първоначална инвестиция, както беше в периода 2015 г. - 2021 г. От правителството се надяват, че по този начин ще продължи насърчаването на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица със или над 25% по-висока от средната за страната.

Схемата ще се прилага за всички региони в страната с по-широкия обхват на първоначална инвестиция. Във връзка с новите насоки се предлага да отпаднат някои от изискванията за ползване на вече изтеклата схема за държавна помощ, като за микро-, малките и средни предприятия се прилагат по-благоприятни условия от тези, действали до края на 2021 г. Предложението за нова схема е нотифицирано пред ЕК и новата схема ще се прилага само след одобрение от Комисията, като се предвижда да се прилага за данъчните години от 2022 г. до 2027 г. включително.

Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Проектът на Министерския съвет за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) предлага допълнение в данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Родителите ще го ползват за съответната година, чрез приспадане от сумата от годишните данъчни основи. В законопроекта се посочва реда за ползване на данъчното облекчение, когато някой от родителите на детето е починал.

Нови изисквания в Закона за данък върху добавената стойност

Промените в Закона за ДДС въвеждат определени изисквания за доставчиците на платежни услуги. Те се задължават да предават определена информация за трансграничните плащания, които са направени в държави-членки и за бенефициента (,,получателят“), като целта е правилното отчитане и облагане с ДДС на електронната търговия в ЕС. Европейското законодателство трябва да разреши проблема с измамите с ДДС при електронната търговия чрез засилване на сътрудничеството между данъчните органи и доставчиците на платежни услуги.

С промените се предлага специален ред за деклариране на доставка на стоки, изпращани или превозвани извън територията на Европейския съюз от доставчик, неустановен на територията на Евросъюза, като пред митническите органи трябва се предоставят документи, с които се прилага освобождаване от ДДС. С проектозакона са направени и допълнителни предложения за условията и реда за намаляване на данъчната основа и начисления ДДС по доставка в случаите на пълно или частично неплащане на цената по доставката, когато се приеме, че вземането е несъбираемо.

Новото в Закона за акцизите и данъчните складове

Правителството предлага на Народното събрание да приеме законопроекта за Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). С тях трябва да се намали административната тежест на икономическите оператори, като се премахнат потенциални пречки пред данъчно задължените лица при прилагането на новите режими в закона, които предстои да влязат в сила от 13 февруари 2023 год.

Промяната засяга лицата със статут на сертифицирани получатели за дейността им при декларирането и внасянето на акциза за получени акцизни стоки, освободени за потребление на територията на друга държава членка. Те ще са длъжни да декларират това обстоятелство в месечната си акцизна декларация. Досега законодателят предвиждаше доставките да се декларират при всяко получаване на акцизните стоки.

Новата процедура ще облекчи дейността на икономическите оператори, които получават регулярно акцизни стоки, освободени за потребление на територията на друга държава членка, аргументират се вносителите на законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още