fallback

Германия с рекорден принос към бюджета на ЕС

Миналата година страната е допринесла с около 25,1 млрд. евро за общностните разходи на ЕС. Най-големият нетен получател е Полша

09:16 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият принос на Германия към бюджета на Европейския съюз (ЕС) е нараснал до ново рекордно ниво през миналата година. Според изчисленията на Deutsche Presse-Agentur. Федералната република е допринесла с около 25,1 млрд. евро нетно за общностните разходи на Евросъюза през 2021 г. Франция е предоставила само около половината от тази сума - 12,4 млрд. евро, а Италия - по-малко от една седма част - около 3,2 млрд. евро.

Според изчисленията най-големият нетен получател в абсолютно изражение е Полша, която е получила от бюджета на ЕС с около 11,8 млрд. евро повече, отколкото е внесла. Следват Гърция с 4,5 млрд. евро, Унгария с около 4,1 млрд. евро и Румъния с малко под 4 млрд. евро.

През 2020 г. нетният принос на Германия е бил значително по-малък - около 19,4 млрд. евро. Въпреки това по време на преговорите за финансовата рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. Федералната република и другите нетни платци се съгласиха да увеличат отново вноските си, за да компенсират до голяма степен загубата, произтичаща от излизането от ЕС на нетния платец Великобритания.

Данните са политически взривоопасни най-вече заради високите парични потоци към Полша и Унгария. И двете държави са критикувани, защото са обвинени в сериозни нарушения на принципите на правовата държава и други основни ценности на ЕС. Засега обаче са замразени само някои средства от бюджета на ЕС, предназначени за Унгария.

Брюксел вече не публикува финансови отчети

От Европейската комисия, която отговаря както за бюджета на ЕС, така и за върховенството на закона в ЕС, не са пожелали да коментират данните пред dpa. От известно време брюкселският орган не публикува отчети, тъй като се опасява, че данните могат да бъдат превърнати в политически инструменти - например от противниците на ЕС в страните, които са нетни донори.

Освен това ЕК изтъква, че бюджетът на ЕС е много малък в сравнение с националните бюджети и че ползите от членството в съюза не могат да бъдат изведени само от данните за бюджета. Например, твърди се, че финансовите предимства, които държавите износителки като Германия имат благодарение на свободното движение на стоки, не са включени в уравнението.

Такава е гледната точка и на властите в Берлин. „Никоя друга европейска икономика не се възползва толкова много от вътрешния пазар на ЕС, колкото германската", се казва на уебсайта на германското правителство. Германия плащала много пари в сметката на ЕС, но се възползвала от съюза още повече.

Размерът на средствата, които дадена държава от ЕС трябва да внася в бюджета на Общността, зависи основно от нейния дял в икономическата мощ на ЕС. Освен германците, датчаните, шведите, нидерландците и австрийците са важни нетни донори и според глава от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 29.12.22 г.
fallback
Още от Данъци и бюджет виж още