IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес изпраща последния месец на годината с подобрени нагласи

Повишението в настроенията надмина очакванията на анализаторите

13:06 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нагласите сред германския бизнес се подобряват повече от очакваното през декември, когато най-голямата икономика в Европа се насочва към края на годината с по-добри перспективи дори на фона на енергийната криза и високата инфлация, показа проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на бизнес климата на института Ifo се покачва от ревизираните 86,4 пункта през ноември до ниво от 88,6 пункта през декември. За сравнение – очакванията на анализаторите, анкетирани от медията, бяха за по-нисък резултат от 87,4 пункта.

Най-скорошните данни показаха, че ръстът на производствените цени в страната се е забавил през ноември, когато е бил в годишен размер от 14,9% след 17,4% през октомври.

Подобно движение се наблюдава и в ръста на потребителските цени, които са били с 11,3% по-високи през ноември спрямо същия месец на миналата година. През октомври годишното им увеличение бе от 11,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още