IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в Германия се забавя през ноември

Данните са добър сигнал за ЕЦБ на фона на предстоящото ѝ заседание

11:10 | 15.12.22 г.
Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg
Снимка: Mauricio Palos/Bloomberg

Ръстът на производствените цени в Германия се е забавил през ноември, допринасяйки за сигналите, че инфлацията в най-голямата европейска икономика може да достигне своя връх, пише Ройтерс.

Производствените цени са се увеличили с 14,9% за година през ноември, докато на месечна база са намалели с 0,9 на сто, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в четвъртък. За сравнение - годишното увеличение през октомври бе в размер на 17,4 на сто, а месечното - спад от 0,6%.

По-рано този месец стана ясно, че подобно движение се наблюдава и в ръста на потребителските цени, които са били с 11,3% по-високи през ноември спрямо същия месец на миналата година. През октомври годишното им увеличение бе от 11,6 на сто.

Данните са добър сигнал за Европейската централна банка (ЕЦБ), която предстои да проведе заседание по-късно през деня в четвъртък.

Прогнозите са регулаторът да одобри лихвено увеличение от 50 базисни пункта (б.п.), с което лихвата по депозитите - понастоящем на ниво от 1,5% - да достигне 2%, най-високото равнище от 2009 г. насам.

Очаква се още регулаторът да даде подробности как планира да свие баланса си на стойност 8,8 трлн. евро. В последните години банката поддържаше ултраразхлабена парична политика, като закупуваше държавни облигации, подпомагайки стимулирането на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още