IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава евтините билети за градския транспорт, но вече с цена 49 евро

Мярката има потенциал да намали инфлацията в най-голямата европейска икономика, смятат икономисти

20:15 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на 2022 г. Германия предложи експериментална схема за евтини билети за градския транспорт с цена от 9 евро на месец. Те позволяваха да се използва цялата система на обществен градски и регионален транспорт в страната, а целта е да се насърчат германците да слязат от колите си. Проектът беше финансиран през мерките за подкрепа на германците заради икономическата криза.

Мярката ще продължи и през 2023 г., обеща късно снощи (8 декември) канцлерът Олаф Шолц. Той обаче не даде повече подробности освен, че ще бъдат активни от първото тримесечие на новата година и че цената им ще се повиши до 49 евро на месец. 

Анализите от експеримента показа, че схемата е по-скоро успешна - спестени бяха 1,8 млн. тона въглероден диоксид. Като цяло тя реши и един от проблемите на обществения транспорт в страната - различните системи за издаване на билети в германските провинции, които понякога затрудняват пътуването от един регион в друг. 

Евтиният билет има още една цел - смекчаване на удара на икономическата криза за германците. Вероятно, дори и с увеличената цена, той ще има този ефект и сега, споделят анализатори пред Ройтерс. Според главния икономист на ING Карстен Бжески мярката може да укроти ръста на инфлацията. 

През първото тримесечие на 2023 г. инфлацията в Германия ще бъде с 1 процентен пункт (пр.п.) надолу, което ще бъде резултат от въвеждането на евтиния билет за обществения транспорт и на тавана върху цената на газа за бита и бизнеса, сочат прогнозите на икономиста.

Според него преди това ще има пик през декември, но постепенно нещата ще се успокоят. Германия ще бъде пример как инфлацията може да бъде ограничена с мерки на национално ниво, не само чрез политиките на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Мнението на Бжески се споделя и от главния икономист на Commerzbank Йоррг Крьомер, който изчисли, че евтиният билет ще ограничи ръста на цените с 0,3 пр.п. Той обаче предупреди, че високите енергийни цени ще продължат да доминират и през 2023 г.

Индексът на потребителските цени в най-голямата европейска икономика се увеличи с 11,6% през октомври, а през ноември отстъпи леко до 11,3%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още