IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се затваря в себе си, докато предизвикателствата в Европа се множат

Съюзници на страната са притеснени, че вниманието на Берлин е отклонено от регионалното сътрудничество и германско-френския двигател на ЕС

21:05 | 08.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първата си година правителството на канцлера Олаф Шолц предприе най-голямата промяна на германската политика от Втората световна война. Следващата година може да бъде още по-тежка и да накара Германия да се обърне още по-навътре към себе си за сметка на Европа, пише Ройтерс.

Шолц, който преди да стане канцлер беше финансов министър, дойде на власт с обещанието за приемственост с ерата на Ангела Меркел, която донесе 16 години на просперитет и стабилност за най-голямата икономика в Европа и ѝ позволи да поеме ръководна роля в по-широкия регион.

Нашествието на Русия в Украйна обаче помрачава наследството ѝ и принуждава Шолц да се съсредоточи върху превъоръжаването на Германия, замяната на евтините доставки на руско енергия, на които разчиташе страната, и ускоряване на промяната във външната политика към повече стратегия и по-малко меркантилизъм.

Zeitenwende, или епохална промяна на времената, както я нарича Шолц, се оказва още по-предизвикателна заради разнородното му правителство – първата трипартийна коалиция на национално ниво от десетилетия.

Лявоцентристката му Социалдемократическа партия, Зелените и либералните Свободни демократи трябваше да водят дълги преговори, за да постигнат компромиси, понякога отлагайки решения.

Някои европейски съюзници твърдят, че вниманието върху вътрешните предизвикателства и политика отклонява вниманието на Берлин от регионалното сътрудничество и особено от ключовия германско-френски двигател, който традиционно движи Европейския съюз.

Раздразнението им стигна точка на кипене, когато Берлин не пожела да координира последния гигантски пакет от мерки в подкрепа на икономиката с останалите европейски столици, за да избегне изкривявания на пазара.

Френски дипломат отбелязва, че Германия сякаш се изолира и допълва, че лидерите на Франция и Германия вече не си говорят всеки ден за разлика от времето на Меркел. „И това не е добре“, допълва той.

Подценяването от Шолц на комуникацията и лидерския стил, което му помага да управлява коалицията си, но може да бъде възприето като надменност, не помага.

Предвид измерението на проблема правителството премина доста добре през тази година, коментира Франк Декер, политолог от университета в Бон. „Но проблемите остават и ще се задълбочат в бъдеще“.

Студеното време едва сега започва, подлагайки на изпитание способността на Германия да запази топлината без доставки на руски газ и малка вероятност за връщане на цените на предишните им нива.

Германската икономика се очаква да изпадне в рецесия догодина. А планираният от правителството по-строг подход към водещия търговски партньор Китай и към новите зелени субсидии в САЩ ще създадат нови предизвикателства за традиционно свободната търговия на Германия и основан на износа бизнес модел.

Мерките за успокоение на стойност стотици милиарди евро помагат на коалицията на Шолц да предотврати сериозно обществено недоволство заради растящите цени на енергията след войната в Украйна, но допитвания в последно време показват, че тя губи мнозинството си.

„Тази страна е в търсене на нова външнополитическа позиция, в търсене на нов бизнес модел“, казва Томас Клейн-Брокхоф от германския институт „Фонд Маршал“. „И докато това е така, тя ще се присъедини към редиците на тези европейски страни, на които вече не може да се разчита за лидерство в Европа“, допълва той.

Смесени послания

Съюзниците на Германия приветстваха Zeitenwende, след като години наред предупреждаваха страната за самодоволство в областта на сигурността.

В ключова реч дни след нашествието в Украйна Шолц обеща да увеличи разходите за отбрана до целта на НАТО от 2% от брутния вътрешен продукт и разчупи табуто, породено от вината заради Втората световна война. Той обеща също да изпрати оръжия във военна зона, за да подкрепи Киев.

В сряда дипломат в Берлин, пожелал да остане анонимен, коментира, че малко хора са вярвали, че Шолц наистина ще изпрати оръжие на Украйна предвид мрачната нацистка история. „Германия няма достатъчно добро име, за да прави това“, допълва той.

Проблемът отчасти е в лошата комуникация, отбелязва дипломатът. Например, Берлин обяви през януари доставката на каски за Украйна, за да се защитава срещу възможно нашествие, с което предизвика подигравки, но не публикува дългия списък с оръжия, които е изпратила до юни.

Правителството си спечели одобрение и за ангажимента да освободи Германия от зависимостта ѝ от руска енергия, дори ако за целта трябва да наруши политически табута като удължаване на живота на оставащите ядрени централи и съживяване на въглищните централи.

В последните дни представители на американската администрация хвалят в частни разговори Шолц, че е издействал при посещение в Пекин миналия месец първото изявление на китайския президент Си Дзинпин против използването или заплахата от ядрени оръжия в Украйна. 

Но посещението му много скоро след като Си заздрави властта си на Конгреса на Китайската комунистическа партия предизвика критики, както и решението му да позволи на китайска корабна компания да поеме дял в терминал на Хамбургското пристанище.

Втори френски дипломат отбелязва притесненията, че Берлин може да допусне същата грешка с Китай, както когато не прозря заплахата за сигурността от прекомерната си зависимост от руския газ.

Някои съюзници се притесняват, че Германия няма да действа достатъчно бързо или решително. Правителството може например да не достигне целта за разходите на НАТО до 2025 г., съобщи говорител тази седмица.

„Тази страна е известна в цял свят с бавните си промени“, казва Клейн-Брокхоф. „Затова нещо, което изглежда добре на пръв поглед, след това хваща германската болест“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още