IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата на непълно работно време в Германия отново се увеличава 

Според IFO от август до ноември броят на тези служители се е увеличил от 76 хиляди на 187 хиляди

16:38 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Офис на германската Агенция по заетостта. Снимка: DPA
Офис на германската Агенция по заетостта. Снимка: DPA

Според оценки на института IFO броят на работещите на съкратено работно време в Германия се е увеличил значително от лятото насам. Според базираните в Мюнхен изследователи от август до ноември броят им се е увеличил от 76 хиляди на 187 хиляди.

Данните се основават на проучвания на IFO и на данни на Федералната агенция по заетостта (BA). Особено засегната е промишлеността: там броят на работещите на съкратено работно време се е увеличил от 59 хил. на 151 хил. служители. „По-специално енергоемките отрасли и автомобилната индустрия отново все повече прибягват до работа на съкратено работно време. Това съвпада с отслабващото напоследък производство в тези отрасли", обяснява експертът от IFO Себастиан Линк.

Според изследователите броят им в автомобилната промишленост се е увеличил от 14 100 на 33 400 души, а в химическата промишленост - от 7400 на 21 200 души. „В сравнение с последните зими на коронавирусната криза обаче нивото на работа на кратко работно време все още е много ниско", допълва експертът на IFO Линк. През ноември 2021 г. общият брой на работещите на непълно работно време е бил 750 хил. души.

По последни данни на BA през септември 157 хил. служители са получили циклично обезщетение за работа на непълно работно време. Така броят им се удвоява в сравнение с предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още