IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта в Германия се ускори през октомври

Безработицата в европейската страна остава ниска

14:30 | 30.11.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Растежът на заетостта в Германия се е ускорил през октомври, когато близо 45,7 млн. души, живеещи в страната, са били заети. Това показват данните на германската статистическа служба (Destatis), публикувани в сряда на сайта на ведомството.

Според статистиката заетостта се е увеличила с 0,1% на месечна база, или с 32 хил. души.

„Това означава, че ръстът на заетостта е бил по-забележим през 2022 г., след като в последните три месеца имаше малки изменения“, пишат от Destatis. За сравнение – в периода юли-септември показателят е останал без промяна. На годишна база обаче повишението е било 0,9%, запазвайки темпа си от септември.

През октомври 1,30 млн. души са били безработни. Това е спад от 4,9%, или 67 хил. души спрямо октомври 2021 г. В резултат на това безработицата е намаляла леко от 3,1% през октомври миналата година до 2,9%.

Затегнатостта на пазара на труда се следи внимателно от централните банкери, включително то Европейската централна банка (ЕЦБ). Ръст на свободните работни места може да доведе до искания за по-високи заплати, които да допринесат за инфлационния натиск на Стария континент. По-рано в сряда стана ясно, че инфлацията в еврозоната е забавила темпа си през ноември от 10,6% до 10%. Същевременно инфлацията в Германията е 11,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още