IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата система на Германия е под натиск, но корекция на цените на жилищата не се очаква

Бундесбанк не очаква значителна корекция на цените на жилищата, които преди бяха смятани за надценени с между 15% и 40%

10:00 | 25.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рисковете в германската финансова система нарастват в момент, когато икономиката се насочва към рецесия и се бори с растящи лихви и високи цени на енергията, но корекция на жилищния пазар не е неминуема, съобщава централната банка на страната (Бундесбанк), цитирана от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа е сред основните губещи от войната на Русия в Украйна заради прекомерната си зависимост от руския газ и се очаква икономиката да преживее значително забавяне от четвъртото тримесечие на 2022 г.

„Макрофинансовата среда се влошава значително“, отбеляза Бундесбанк в прегледа си на финансовата стабилност. „Основните рискове за забавяне на икономика остават“, допълва тя.

Растящите разходи, които отчасти са функция на по-високите лихви на Европейската централна банка, ограничават финансовата свобода на домакинства и компании и това повишава риска за кредитите в бъдеще.

Въпреки това Бундесбанк не очаква значителна корекция на цените на жилищата, които преди бяха смятани за надценени с между 15% и 40%.

„Като цяло цените на жилищата продължават да растат макар и с по-бавен темп. Затова нява признаци за рязък спад на цените на имотите или смекчаване на надценките“, коментира заместник-председателят на Бундесбанк Клаудия Буш.

Въпреки забавянето централната банка отбелязва, че все още не е време финансовият регулатор в страната да задейства т. нар. контрацикличен капиталов буфер – допълнителен капитал, натрупан в по-добри времена, който да се използва в период на спад.

„Влошаване на енергийната криза, рязък спад на икономиката и силен ръст на пазарните лихвени нива може да постави германската финансова система под значителен натиск“, отбелязва банката.

Крайната волатилност на цените на енергията рязко е повишила изискванията за допълнителни гаранции при търговията с деривати, но мерки на правителството са смекчили недостига на ликвидни средства и общото предлагане на кредити „функционира добре“, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още