IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк отново предупреди за банковите заеми на нажежения имотен пазар

Има опасност купувачите на жилища да станат свръхзадлъжнели, предупреди германската централна банка

12:53 | 06.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската Бундесбанк е разтревожена от банковото кредитиране на обременени с дългове купувачи на нажежен имотен пазар и си запазва правото да наложи допълнителни ограничения, заяви директорът на борда Йоахим Вюрмелинг, цитиран от Ройтерс.

Той заяви пред бизнес изданието Handelsblatt, че заемите за жилищни имоти продължават да растат, макар че купувачите заделят все по-малка първоначална вноска.

„Ръстът се случва на пазар, който става все по-уязвим заради растящите цени на имотите“, коментира Вюрмелинг и допълни, че има опасност купувачите да станат свръхзадлъжнели.

Той отбеляза, че растящите лихви също са заплаха, тъй като банките са обещали на клиентите си фиксирани лихви за десет или повече години върху над половината от жилищните заеми за домакинствата.

„В момент, когато започва промяна на лихвите, банките пак ще имат заеми с много ниски лихви в счетоводните си активи в идните няколко години, но вече ще трябва да плащат по-високи лихви за рефинансиране“, отбеляза Вюрмелинг.

Това не е първия път, в който Бундесбанк отправя предупреждение към германските банки заради ипотечното им кредитиране. През януари тя ги обвини в нехайство към рисковете от спиране на плащанията от кредитополучателите и потенциално повишаване на лихвите.

Германските финансови регулатори реагираха, като обявиха увеличение с 22 млрд. евро от февруари 2023 г. на капитала, който изискват да държат банките, и обещаха да следят по-строго стандартите за кредитиране.

Това означава, че германските банки ще се нуждаят от допълнителен капиталов буфер, равняващ се на 0,75% от местните им активи, и още един, равносилен на 2 на сто от ипотечните им кредити, като и двата са приспособени към риска. По-скромна версия на регулацията беше предложена през 2019 г., но после беше оттеглена заради пандемията.

Ниските лихви дават тласък на цените на жилищата в Германия, като те са нараснали с почти 60% от 2015 г. насам, а Бундесбанк смята, че сега пазарът е надценен с 15% до 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 2 години
БНБ не мисли и не им дреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
kbderror
преди 2 години
Искренно любопитно ми е какво мисли БНБ по въроса с надценяването на нашия имотен пазар в проценти,както е казала Бундес банка в последното изречение на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Идва лихвено цунами за всички с дългове особено такива за жилища !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още