IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното потребление завиши ръста на германската икономика над първоначалните оценки

Нагласите сред домакинствата обаче остават мрачни, като не се очаква скорошно значително подобрение, показа частно проучване

11:30 | 25.11.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика изненадва с ръста си през третото тримесечие, подпомогнат от силното потребление, съобщава Ройтерс.

Най-голямата икономика на Европа се е разраснала с 0,4% на тримесечна база и с 1,3% на годишна в периода юли-септември, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в петък. Анализаторите, анкетирани от медията, очакваха тримесечно повишение от 0,3% и годишно от 1,2%.

За сравнение - първоначалните оценки на Destatis показаха ръст от 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база.

Движението, което по всяка вероятност е добра новина за пазарите на фона на нарастващите опасения и предупреждения от икономисти за предстоящата рецесия, е подпомогнато основно от нарасналото потребление в страната. След облекчаването на мерките германците са излизали по-често и са пътували повече, като това е довело до повишение от 1% на крайното потребление на домакинствата и до ускорен ръст на БВП спрямо отчетения през второто тримесечие 0,1% резултат .

Най-скорошните прогнози на германското правителство обаче остават мрачни – очакванията са икономиката на европейската страна да се разрасне с 1,4% тази година, но да се свие с 0,4% догодина.

Представител на икономическото министерство коментира, че сегашните показатели продължават да сочат към рецесия в шестте месеца до края на март.

„Предпоставките за лек ход на рецесията са да няма ситуация на остър недостиг на газ, да няма трудно развитие на пандемията и снабдителните вериги да продължат да се стабилизират постепенно“, поясни говорителят на ресорното министерство.

В същото време потреблението продължава да е подложено на силен инфлационен натиск и несигурност, като очакванията са потребителските нагласи да останат почти без промяна през декември, показа отделно проучване през деня.

Индексът на потребителското доверие на изследователския институт GfK нараства от негативните 41,9 пункта през ноември до -40,2 пункта през декември, като това е под очакванията в анкета на Ройтерс за ниво от 39,6 пункта.

Отрицателен резултат предполага спад на годишна база в частното потребление.

„Дълготрайният страх на потребителите за бум на цените на енергията донякъде отслабна понастоящем, което има положителен ефект върху потребителския климат“, обясни експертът по потребление в института Ролф Бюркл.

"Ситуацията остава напрегната и няма да има значително и устойчиво възстановяването на доверието, докато продължават да съществуват опасенията за доставките на енергия", допълни Бюркл.

Подиндексът, измерващ желанието за купуване, е единственият, който отчита спад през ноември, намалявайки от минус 17,5 пункта през октомври до минус 18,6 пункта през ноември, тъй като потребителите все още заделят средства в очакване на големи сметки за енергия в следващите зимни месеци, допълват от GfK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още