IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия опитва да подготви договори за прекъсвания на тока с индустрията

Двата най-големи мрежови оператора в Южна Германия се обръщат към производители като BASF с въпроси доколко могат да намалят потреблението си на електроенергия

21:45 | 18.11.22 г. 10
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия се опитва да изготви споразумения с основните потребители на електроенергия в страната за намаляване на потреблението тази зима, в случай че се наложи да бъдат определени "газови квоти" за производството на електроенергия, съобщи Bloomberg.

Двата най-големи мрежови оператора в южната част на Германия се обръщат към производители като BASF SE, за да разберат колко могат да намалят потреблението си на електроенергия, ако е необходимо, може би за няколко часа на ден с наближаването на зимата.

Главният изпълнителен директор на Amprion GmbH Ханс-Юрген Брик казва, че се водят „конструктивни дискусии“ с индустриалните потребители за евентуално ограничаване на потреблението. Въпреки това остава да се види доколко е възможно тези потребители да намалят потреблението си, докато продължават да работят, добавя той. Другият мрежов оператор - Tennet TSO GmbH, казва, че също води разговори с компании.

Като най-голямата икономика в Европа Германия е в центъра на енергийната криза в региона. Страната произвежда около 15% от електроенергията си от газ, ключов фактор при определянето на цените на тока, и е запълнила газохранилищата си до ръба, за да се подготви за зимата. Въпреки това в случай на рязко застудяване може да има недостиг на електроенергия, тъй като вероятно доставките ще бъдат насочени за отопление на домакинствата.

Германия е най-големият потребител на електроенергия в Европа. Графика: Bloomberg Германия е най-големият потребител на електроенергия в Европа. Графика: Bloomberg

Германия не желае да обяви дали може да се наложи да прибегне до ограничаване на електрозахранването тази зима, докато в съседна Франция може да има стотици часове без ток.

Планът на Германия би позволил организирани прекъсвания на електрозахранването в определени региони, което ще даде възможност на фирмите да планират предварително.

Говорител на германското министерство на икономиката обаче казва, че „за момента няма индикации сигурността на доставките или стабилността на системата да са изложени на риск“.

Някои европейски страни вече са направили подобна подготовка за прекъсвания на електроснабдяването тази зима, след като Русия спря доставките на природен газ в отговор на санкциите заради войната в Украйна.

„Сега координацията се извършва двустранно“, посочва Себастиан Болай, енергиен експерт в Асоциацията на германските индустриални и търговски камари. „Смятаме, че рискът да видим предварително планирани прекъсвания на тока през зимата е много реален.“   

Някои региони на Германия са по-добре подготвени от други, докато южните провинции - дом на голяма част от индустрията на страната - са изправени пред по-висок риск от прекъсване на електроснабдяването. Отделни части от страната може да изпитат екстремен сценарий, при който търсенето на електроенергия да не е напълно покрито за няколко часа, според Tennet.

Мрежовият оператор наскоро се е свързал с химическия гигант BASF относно неговите планове, но все още не е постигнато споразумение, твърди анонимен източник, запознат с въпроса. Говорител на BASF е отказал коментар.

В случай на затруднение операторите ще прекъсват електроснабдяването за клиентите в цял регион наведнъж, според Федералната мрежова агенция, енергийния регулатор на Германия. За компаниите е по-добре да постигнат споразумение за контролирано спиране, отколкото токът да спре внезапно, казва Болай от браншовата асоциация.

Някои области на Германия вече имат подобни споразумения. Берлин е добре подготвен според мрежовия оператор на града.

„За първи път хората говорят за рискове от прекъсвания на тока“, казва Тим Щайнерт, старши консултант в базираната в Берлин Enervis Energy Advisors. „Има признаци за проблема от години. Сега всичко се разви по възможно най-лошия начин и трябва да се подготвим.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иванушка глууупака се засегна, хахахаха! ... и в желанието си да ме обиди, избълва поредната серия безсмислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Малко съм те надценил, защото Башмайстора е тарикат и частник, който не се спира, а ти си класически мързеливец с огромно его, но нека ти е стимул - човекът с просстотия и наглост прави пари, а ти *** мухите тук. Постарай се да заслужиш доверието, че иначе за резерва съм ти оставил Педя човек - лакът уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Да, това опира до лична асоциативност, до образно мислене и въображение. Както ме виждаш, така да бъде. Аз обаче, за разлика от Бърборино, с теб имах доста алтернативи. Най си ми образен като Вълкът от *Ну Погоди*, но не е удобно за употреба. Такъв типичен селлянин и просстакк с безгранично его е чест образ в литературата и драматургията в България - избор бол. Но все пак трябваше да се спра на нещо и от днес за мен си Башмайстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 като сме започнали с приказните герои, ти най приличаш на Иванушка глуууупака! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Ти да не си от смесен брак на чукча със столипиновски шалварр? Пари нет и не будет, пока не пропишеш на български и не измислиш по-интересна интрига за героя си, че така и на твоите хора им е конфузно да те четат, не ли инвеститорите да ти плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Так получатся, като германски политици многа години затваряли очи, прибирали комисионни и допустили такая зависимост. Сейчас урок учат по труден начин. А за нас больше пари нет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Нали не възразяваш, ако вече се обръщам към теб като Бърборино? Колебая се, обаче, дали да не е *Пинокио* заради асоциацията с дървена глава и дълъг лъжлив нос. Ти какво предпочиташ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: От известно време, след всеки твой коментар, натрапчиво ме тормози някакво чувство за нещо познато, за дежавю: твоето участие в този форум дава някакъв приказен, нереален облик на цялата дискусия и дори на целия този, иначе замислен като делови, сайт. И днес се сетих! Бърборино! Любимото списание за деца, в което още живееш. Ти пренасяш чистата, приказна и безгрижна детска атмосфера тук и ни даваш светъл лъч. Иначе суровите теми тук ще ни смачкат с грозната си действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... "Небида" идват ... :))) ... останките от комунизЪма (развитият социализЪм) се гърчат в агония , та е възможно да причинят частични неудобства , докато бъде прекъсната окончателно всякаква зависимост на цивилизацията от тях ... до 2 години енергийната зависимост ще е лош спомен и цифра в счетоводните баланси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
Режим на тока имахме през последните години на комунизма. Та се питам- Данеби да идват последните години на капитализма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още