IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко пето микропредприятие в Германия се страхува за съществуването си

Икономическият спад е особено тревожен за микропредприятията и самостоятелно заетите лица. Миналия месец настроението сред тях отново се влоши.

14:37 | 12.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През октомври настроението сред микропредприятията и самостоятелно заетите лица в Германия отново е спаднало значително, а екзистенциалните притеснения са станали много по-големи. Съответният индекс на бизнес климата се понижи до минус 25,0 пункта след минус 20,9 пункта през септември, както обяви базираният в Мюнхен институт Ifo в петък за месечното си проучване. 

„Икономическият спад е особено тежък за самостоятелно заетите лица и микропредприятията", казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в Ifo. 

„Екзистенциалните тревоги се увеличават значително". Според проучването 19,5% от предприятията в този сектор в момента виждат заплаха за икономическото си оцеляване. Това е значително повече от 7,5% в икономиката като цяло, предава Ройтерс.

Отново по-малко компании са доволни от настоящия си бизнес. Перспективите за следващите месеци също са значително по-песимистични от преди. Според изследователите това контрастира с общата икономика, където барометърът на очакванията напоследък леко се е повишил. Притесненията са във всички сектори. „Особено в търговията на дребно и строителството перспективите пред микропредприятията са мрачни", заяви Ifo. „Несигурността сред самостоятелно заетите лица и микропредприятията отново надхвърли рекорда от предходния месец“.

Енергийната криза, високата инфлация и охлаждането на световната икономика в момента оказват влияние върху германската икономика. В годишния си доклад за 2023 г., представен тази седмица, икономическите експерти очакват рецесия. Според доклада брутният вътрешен продукт се очаква да се свие с 0,2%. За края на годината все още се очаква ръст от 1,7%, което се дължи главно на все още добрата първа половина на годината. Тя все още се характеризираше с ефекта на наваксване след коронакризата, след като много от ограниченията, свързани с пандемията, бяха премахнати.  
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още