IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще тегли заем от почти 46 млрд. евро през 2023 г.

Голяма част от разходите на Берлин през следващата година ще са свързани с последиците от енергийната криза

12:40 | 11.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2023 година Германия смята да изтегли нов дълг на стойност 45,6 млрд. евро, става ясно от дискусии в бюджетната комисия към Бундестага, пише Ройтерс. Това е над два пъти повече от плановете, обсъждани през лятото. Тогава се коментираше, че ще бъдат изтеглени 17,2 млрд. евро заеми през следващата година.

В разходната част на бюджета са предвидени общо 476,3 млрд. евро. Очакванията са, че германските депутати ще одобрят бюджета на Германия на 25 ноември.

Германия ще наруши ограниченията за нов дълг за първи път от 2019 година насам. Причината е желанието на управляващата коалиция да финансира специалните фондове за стабилизиране на икономиката и високите енергийни цени на фона на войната в Украйна.

Ройтерс припомня, че Бундестага вече даде одобрение за нов дълг на стойност до 300 млрд. евро за финансиране на разходите на германската армия, както и за други планове за ограничаване на цените на природния газ и на електроенергията, някои от които са вписани и в бюджета на Германия.

Според информация на Bloomberg правителството има намерение да отдели поне 83,3 млрд. евро само за компенсации за високата цена на природния газ и тока през 2023 година.

Конституцията на Германия ограничава нетното кредитиране над 0,35% от брутния вътрешен продукт (БВП), освен за спешни нужди. По този начин страната успява да ограничи външната си задлъжнялост до едва 77,4% от БВП през 2021 година, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Bloomberg. Това е съществено по-ниско от нивото на задлъжнялост на останалите държави от Г-7.

Берлин успя да държи под контрол дълговете и по време на кризата с коронавируса, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Някой ден може и публично в Германия да се отчете, че единствената държава след ВСВ, която е имала истински, собствен интерес от мощна германска икономика, е била Русия. До такива дни, обаче, се стига след дълъг и труден път, който едва започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССказа подчовека без една вярна прогноза през живота си, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Продължавайте, няма проблем. Следващото правителство да се оправя. С това мислене швабите след 10 години ще са затънали толкова колкото днес са затънали джадаите - а руснаците, които уж искаме да накажем, ще се смеят отстрани !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още