IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия я очаква не само тежка зима, но и трудна 2023 г., смята местната търговска камара

16% от автомобилните концерни в Германия вече са намалили производството, а 17 на сто от тях дори обмислят да преместят дейността си извън страната

11:24 | 02.11.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Високите цени на електроенергията в Германия все по-силно притискат компаниите в страната, а помрачените бизнес перспективи вещаят една тежка зима и трудна 2023 г., предупреждава в ново проучване Германската индустриално-търговска камара (DIHK), цитирана от Automobilwoche.

Според DIHK 16 на сто от производителите в ключовата автомобилна индустрия в Германия вече са намалили производството си, а 17 процента от тях дори обмислят да преместят дейността си извън страната.

DIHK извършва анализ на бизнеса, като проучването първоначално е публикувано от Handelsblatt.

Около 85% от анкетираните предприятия в Германия приемат цените на енергията и суровините като сериозен риск за тяхната дейност, като това е най-големият дял в подобно проучване на DIHK от 1985 г.

Автомобилната индустрия е тясно свързана със състоянието на германската икономика. В тази връзка много компании от сектора вече усещат сътресенията, предизвикани от енергийната криза и покачващите се цени.

В писмо на генералния мениджър на DIHK Мартин Ванслебен до ръководителите на индустриалните и търговските камари се посочва: „За нас вече свети червената лампа, защото виждаме как нараства скоростта, с която финансовата ситуация в компаниите се влошава".

По адрес на федералното правителство Ванслебен изтъква, че състоянието на германската икономика е „драматично – последователно управление на кризи, като по-бързите действия сега са абсолютно необходими“.

Междувременно бизнес очакванията в автомобилния бранш се сринаха. Само 10 процента от компаниите очакват стабилизиране на бизнеса през следващите дванадесет месеца. Половината дружества отбелязват отрицателни бизнес очаквания. 95 на сто от компаниите определят високите цени на суровините и енергията като най-голям бизнес риск. Две на всеки пет автомобилни компании споделят за нестабилно финансово състояние, докато при доставчиците ситуацията изглежда още по-мрачна – близо половината от анкетираните компании в този сектор посочват, че се сблъскват с финансови препятствия поради повишените разходи.

„Дори по време на пандемията от коронавирус и финансовата криза делът на оптимистите беше по-голям от 10%“, изтъква Ванслебен.

Въпреки че първото полугодие предостави известна светлина по отношение на икономиката заради премахването на коронавирусните мерки, „тези импулси на растеж бяха изядени от кризата с цените на енергията, инфлацията и мрачната икономическа перспектива в продължение на месеци“, добавя Ванслебен. По думите му германската икономика е изправена не само пред по-тежка зима, но и пред трудна следваща година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: v_tin не ве... мрънкат за държавна подкрепа, щото коледния им бонус ще е нисък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
v_tin
преди 1 година
отрицателни бизнес очаквания- това на старобългарски какво ще рече- може би рецесия??? Защо не пишете нормално и не назовавате нещата с истинските им имена НА БЪЛГАРСКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още