IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Германия нараснаха изненадващо силно до 11,6%

Ускоряването на инфлацията във федералната република подкопа лихвеното повишение на ЕЦБ

16:36 | 28.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в Германия неочаквано се е ускорила през октомври, следвайки тенденцията, вече отчетена в Италия и Франция, пише Bloomberg.

Движението подкопава усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която само ден по-рано одобри второ поредно лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) и увеличи лихвата по депозитите до 1,5% - най-високото ниво то 2009 г. насам.

Инфлацията в Германия неочаквано се ускори през октомври. Източник: Bloomberg L.P. Инфлацията в Германия неочаквано се ускори през октомври. Източник: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Германия са нараснали с 11,6% на годишна база, надминавайки значиттелно всички прогнози в анкета на медията, в която медианите очаквания бяха за 10,9 на сто резултат. Подобни равнища са отчитани последно в началото на 50-те години в Западна Германия.

По-рано през деня в петък стана ясно, че инфлацията в Италия е достигнала 12,8% (след 9,4% през септември), а тази във Франция – 7,1 на сто, след като месец по-рано тя бе в размер на 6,2%. 

Данните вероятно ще подхранят ентусиазма на ЕЦБ да продължи с паричното затягане.

В петък ръководителят на Латвийската централна банка Гедиминас Шимкус заяви, че макар вероятността от рецесия в еврозоната да се увеличава, ЕЦБ трябва да продължи с покачването на лихвите, тъй като инфлацията все още е твърде висока.

Според прогнозите на банката инфлацията ще се върне на ниво от 5,5% през 2023 г., но Шимкус смята, че моделите не взимат предвид ефекта от еднократните шокове, следователно инфлационният натиск е подценен.

„Изглежда, че прогнозите отново ще бъдат ревизирани в посока нагоре, особено за следващата година“, каза Шимкус. Според него очакванията на банката за растежа може да се наложи да бъдат занижени. „Вероятността еврозоната да навлезе в техническа рецесия нарасна“, каза Шимкус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Дупе знае две и двестаMany professionals will use leverage amounts like 10:1 or 20:1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
v_tin
преди 1 година
Не знам какво включва кошницата, но ако напишете двуцифрено число започващо с 5 статията може и да стане вярна за потребителските цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още