IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: При цените на имотите в Германия не се очаква корекция

Рисковете за финансовата система нарастват, но все още не е време за освобождаване на антицикличния капиталов буфер, смята регулаторът

14:18 | 24.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Къщи зад табела „Пътят към мечтания дом“ в изграждащ се нов квартал до Берлин. Снимка: Mia Bucher/dpa
Къщи зад табела „Пътят към мечтания дом“ в изграждащ се нов квартал до Берлин. Снимка: Mia Bucher/dpa

Рисковете в германската финансова система нарастват, докато икономиката се насочва към рецесия и преминава през покачване на лихвите и високи цени на енергията, но корекция на жилищния пазар не е неизбежна. Това прогнозира Германската централна банка (Бундесбанк) в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа е сред топ губещите от руската война в Украйна поради силната си зависимост от руски газ. Очакванията са германската икономика да отчете значителен спад, който да започне през четвъртото тримесечие на 2022 г.

"Макрофинансовата среда значително се влоши. Продължават да съществуват огромни низходящи рискове", пишат от Бундесбанк в своя доклад за финансовата стабилност.

Нарастващите разходи, отчасти заради покачването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ), ограничават финансовата свобода на домакинства и фирми, а това увеличава бъдещия кредитен риск.

Въпреки това регулаторът не очаква значителна корекция в цените на имотите, които в миналото бяха считани за надценени с 15% до 40%.

"Като цяло, цените на жилищата все още се покачват, но с по-бавен темп. Няма сигнали за силен спад в цените на недвижимите имоти или за намаляване на надценката", каза заместник-управителят Клаудия Бух.

Въпреки мрачните перспективи от Бундесбанк смятат, че все още не е време да се освободи т. нар. антицикличен капиталов буфер - допълнителен капитал, който банките събират при по-добри периоди с цел използване при спад.

"Влошаване на енергийната криза, рязък икономически спад и рязко покачване на пазарните лихвени проценти може да поставят германската финансова система под силен натиск", предупреждават от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Naemate1
преди 1 година
Само ще растат като в България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още