IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият профсъюз в Германия се споразумя за 5,2% ръст на заплатите през 2023 г.

За 2024 г. IG Metall и работодателите се договориха за 3,3-процентно увеличение на трудовите възнаграждения

11:30 | 18.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият профсъюз в Германия IG Metall и работодателите се споразумяха за два кръга увеличения на заплатите за индустриалните работници, предотвратявайки заплахата от стачни действия в най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

IG Metall заяви в петък, че споразумението ще повиши трудовите възнаграждения с 5,2% през следващата година и с 3,3% през 2024 г. в допълнение към необлагаемите бонуси в размер на 3000 евро за противодействие на инфлационния натиск. Споразумението обхваща около 3,9 милиона работници в индустриалния сектор на Германия и помага да се компенсират рязко нарастващите разходи за живот.

„Служителите скоро ще имат значително повече пари в джобовете си – за постоянно“, изтъква Йорг Хофман, ръководител на IG Metall.

Разговорите между IG Metall и асоциацията на работодателите Gesamtmetall бяха съпроводени от сериозни разногласия на фона на енергийната криза в Европа. Компаниите не бяха склонни да увеличат заплатите поради нарастващите разходи за суровини, природен газ и електроенергия. В същото време има опасения, че увеличените трудови възнаграждения могат да засилят темпа на инфлацията.

Годишната инфлация в Германия неочаквано се ускори през октомври, като потребителските цени в страната нараснаха с 11,6% на годишна база, надминавайки значително всички прогнози. Подобни равнища са отчетени последно в началото на 50-те години на миналия век в Западна Германия.

Проучване на базирания в Мюнхен институт Ifo показа, че настроението сред микропредприятията и самостоятелно заетите лица в Германия отново е спаднало значително през октомври. Съответният индекс на бизнес климата се понижи до минус 25,0 пункта след минус 20,9 пункта през септември.

Споразумения между профсъюзи и работодатели относно трудовите възнаграждения през годините. Източник: Bloomberg Споразумения между профсъюзи и работодатели относно трудовите възнаграждения през годините. Източник: Bloomberg

Енергийната криза, високата инфлация и охлаждането на световната икономика в момента оказват влияние върху германската икономика. В годишния си доклад за 2023 г., представен миналата седмица, икономическите експерти прогнозират рецесия. Според доклада брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се очаква да се свие с 0,2%. За края на годината все още се очаква ръст от 1,7%, което се дължи главно на все още добрата първа половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още