IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция апелират за напредък по съюза на финансовите пазари в Европа

Обединяването на пазарите ще подобри финансовата стабилност, смятат централните банкери на двете страни

16:49 | 14.11.22 г.
Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.
Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителите на централните банки на Германия и на Франция призоваха правителствата да подсилят усилията за завършването на европейските планове за обединение на капиталовите пазари в опит да се увеличат инвестициите и да се премахнат трансграничните бариери, пише Bloomberg.

Европейският съюз (ЕС) започна да работи върху разработването на финансова система, разпростираща се на територията на Стария континент, през 2015 г., но оттогава напредъкът е сравнително бавен.

Това е недостатък във времена, когато частният капитал е необходим за дългосрочните предизвикателства, свързани с дигиталната трансформация, климата и застаряващото население, посочиха управителите на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел и на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало в съвместно изявление, публикувано във вестниците Les Echos и Handelsblatt.

„Събитията като Brexit, пандемията или войната в Украйна може да са отложили усилията в тази сфера и избутаха темата някак на заден план“, казват централните банкери. „Сега трябва повече от всякога да ускорим енергийния преход и следователно имаме нужда от финансовите средства, осигурени от зелен съюз на капиталовите пазари“, допълват двамата.

Според тях завършването на този съюз може да подобри финансовата стабилност, като диверсифицира източниците на финансиране и доведе до по-голямо споделяне на риска.

„Допълнителен напредък би бил в полза на гражданите на Европа. Проектът трябва да се гледа по-малко от техническа страна, или „как“, и повече като въпрос от голямо значение за икономиката като цяло“, допълват двамата банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още