IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия продължава усилията за привличане на квалифицирани служители

Най-голямата икономика в Европа страда от остър недостиг на хора

22:52 | 28.11.22 г. 3
Инеграцията на имигрантите работи най-добре чрез трудовия пазар, смята Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Инеграцията на имигрантите работи най-добре чрез трудовия пазар, смята Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Управляващата коалиция в Германия продължава с усилията си да привлече повече квалифицирани служители от чужбина, за да помогне за разрешаването на безпрецедентния недостиг на хора в най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

Кабинетът ще одобри законопроект, актуализиращ имиграционните правила за квалифицирани служители в сряда, съобщи канцлерът Олаф Шолц в изявление в Берлин. Макар че тенденциите при заетостта са положителни, свободните работни места са „на исторически връх“ и правителството „ще гледа повече квалификациите и професионалния опит на имигрантите и по-малко формалностите“, отбеляза той.

Коалицията на Шолц от неговите социалдемократи, зелени и подкрепящите бизнеса свободни демократи съобщи, че иска да привлича 400 хил. квалифицирани служители от чужбина всяка година. Демографският дисбаланс - наред с недостига на работна ръка в ключови сектори - може да подкопае икономиката, която все още изпитва затруднения заради коронавирусната пандемия и енергийната криза, породена от войната на Русия срещу Украйна. Половината от германските компании се затрудняват да намерят служители с точните квалификации. Графика: Bloomberg LP Половината от германските компании се затрудняват да намерят служители с точните квалификации. Графика: Bloomberg LP

Половината германски компании не успяват да намерят квалифицирани служители, а недостигът е особено силен в услугите, където около 54% от компаниите са засегнати, показа публикувано през август допитване на базирания в Мюнхен институт Ifo. Около 45% от промишлените компании се оплакват от недостиг на служители.

Наред с отварянето на пътя за имигранти правителството планира също да реформира правилата за германско гражданство, съобщи Шолц. Вътрешният министър Нанси Фезер, която говори на същото събитие в понеделник, заяви, че правителството цели да прокара необходимите закони в парламента през първото полугодие на следващата година.

Темата е основна за германските медии в последните дни. Някои опозиционни политици от дясно реагираха гневно на предложенията за премахване на бюрократичните спънки пред натурализацията като скъсяване на времето, в което кандидатите трябва да са живели в Германия преди да кандидатстват за гражданство и разрешаване на хората да имат няколко паспорта.

„Факт е, че комбинираме имиграцията с възможности на трудовия пазар не само по икономически причини. Твърдо вярвам, че интеграцията на хората работи най-добре чрез трудовия пазар“, заяви Шолц.

Стратегията на правителството за привличане на квалифицирани служители включва:

Улесняване на имигрантите да преминават през професионално обучение в Германия;

Разрешаване на всеки с трудов договор с местен работодател да започне работа и същевременно професионалната му квалификация да бъде призната;

Въвеждане на прозрачна, небюрократична точкова система за намиране на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
Що бе, и украинците ли не щат да ви работят?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Много смотан език е немския, никой неще да го учи. Все по-трудно ще им е да намират служители. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
The Elbrus 2000, E2K (Russian: Эльбрус 2000) is a Russian 512-bit wide VLIW microprocessor developed by Moscow Center of SPARC Technologies (MCST) and fabricated by TSMC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още