IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия страда от епидемия на липсващи педиатри

Недостатъчното заплащане, дългите работни часове и трудните условия са само част от факторите за намаляването на броя на детските лекари в страната

20:20 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Епидемията от бронхит, която връхлетя няколко европейски страни не пощади и педиатричното отделение на берлинската болница "Санкт Йозеф", а нейният директор трябва да се изправи срещу тази нова вълна с все по-малки екипи от медици. "Залети сме с работа", каза тя в материал на Франс прес, цитиран от БТА.

Според директора Беатрикс Шмит всичко се случва едновременно, „невероятен брой болни деца, заразени медици и това в контекста на хроничен недостиг на персонал“.

Разположена в популярния квартал "Темпелхоф", недалеч от центъра на германската столица, болница "Санкт Йозеф" обикновено разполага с 80 легла в педиатричното отделение. Поради липсата на работна сила обаче в момента са налични само 51.

„В интензивното отделение трябваше да съкратим легла... Останалите 18 вече са заети“, уточни Беатрикс Шмит. Трийсет и три годишната бразилка Дебора Цилц, и сина ѝ Андреас, на 13 дни, имат късмета да бъдат приети там. „Когато пристигнах в спешното отделение преди два дни, нямаше повече места“, каза тя.

"Обадиха се във всички болници в Берлин и Бранденбург", допълни Цилц. Това е често срещана ситуация в последно време, отбелязва Беатрикс Шмит и добави, че много деца пациенти дори трябваше да бъдат евакуирани с хеликоптер в по-отдалечени провинции, на север и запад, в Мекленбург-Предна Померания и Долна Саксония.

Страна със застаряващо население

„Най-накрая, след една нощ в спешното отделение, успяхме да останем тук“, казва Цилц. Междувременно Андреас, хранен с пипета, защото е твърде слаб, за да суче, възвърна теглото си от раждането си - 3100 грама.

В основата на бронхита е респираторният синцитиален вирус (РСВ), особено заразен тази година, докато в продължение на две години сред новородените и децата, защитени от здравни мерки, имаше много малко заразени.

Според данни на германския здравен институт "Роберт Кох" 9,5 милиона души от всички възрастови групи са били засегнати миналата седмица от различни респираторни заболявания в страната с 84,1 милиона жители. Броят на заразените е доста над този от същия период на 2021 г. и надхвърли пика на грипната епидемия от 2017-2018 г.

Проблемът обаче е преди всичко структурен. „Години наред сме пестили от здравната си система. И децата са първите, които плащат цената“, отбелязва Шмит.

В момента има 18 хил. легла в педиатриите спрямо 25 хил. през 1995 г., сочат данни на Федералната статистическа служба.

Германия е страна със застаряващо население, има по-малко деца от много от нейните съседи: жителите под 14-годишна възраст представляват 12,9 процента от населението през 2021 г., по-малко от средното за Европа (14 процента) или Ирландия (18,6 процента) и Франция (16,4 процента).

„Инвестираме малко (в педиатрията). Децата не гласуват и ние не печелим пари, като ги лекуваме“, обяснява Шмит.

Съгласно реформа в здравеопазването, преведена през 2003 г., беше въведена система за фиксирани плащания според медицинските процедури и случаи. Идеята беше да се намалят разходите и ненужните болнични престои.

В педиатрията обаче грижите изискват повече време и персонал. Така например вземането на кръв за изследване от възрастен се прави за две минути. За дете, което се бори и крещи, е необходима втора медицинска сестра, която да го успокоява.

Нископлатени

Освен това здравните професии не са толкова привлекателни, колкото би трябвало. „Много педиатри ще се пенсионират през следващите години, а по-младото поколение иска да съчетава работата и семейството“, отбелязва Шмит, самата тя готвеща се да напусне работата си.

„В педиатричната практика започвате работа в 8:30 ч. и приключвате в 20:00 ч. Никой не иска да върши тази работа“, добавя тя.

Както в повечето страни от Европейския съюз, по отношение на възнаграждението на медиците има още какво да се желае и в най-голямата европейска икономика. „Според мен те са ниско платени... Те работят много, през нощта, през уикендите“, каза Шмит.

За да компенсира недостига на персонал, германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах, лекар по образование, предложи в началото на декември да се назначат за педиатри лекари за възрастни. Идея бе посрещната със скептицизъм от говорителя на Федерацията на педиатрите Якоб Маске, който има медицинска практика в Берлин. „Децата не са малки възрастни ... Те се нуждаят от професионални и специализирани медицински грижи", каза той.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още