IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорният съвет на НЗОК одобри проектобюджета на фонда за 2023 г.

Залага се бюджетът за тази година да бъде 7 млрд. лв.

20:30 | 29.06.23 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри проектобюджета на фонда за 2023 г. В проекта се предвижда бюджетът за тази година да бъде 7 млрд. лева.

От тях за първична извънболнична помощ са предвидени над 452 млн. лв., за специализирана помощ – над 455, за дентална помощ – 274 млн. лв., за диагностични дейности - 237 млн. лв., за лекарства – над 1,7 млрд. лв. и за болнична помощ – 3,1 млрд. лева.

Преди днешното заседание председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Михаил Околийски каза, че няма притеснения за средствата, предвидени в бюджета на Касата за тази година, но се притеснява за намалените с 88 млн. лв. средства, предвидени за бюджета на министерството на здравеопазването, предава БТА.

Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, каза, че предложените параметри на бюджета на Касата удовлетворяват всички участници в системата, както и че са запазени процентите на увеличение на средствата за всички, които осъществяват медицинска дейност. За евентуалното намаляване на средствата за болниците проф. Гетов каза, че въпросът е съгласуван с Българския лекарски съюз.

Намалените средства на Министерството на здравеопазването според проф. Гетов могат да бъдат компенсирани от други пера. "Очаквам да видим как ще се развият профилактичните програми и стартирането през следващата година на национален профилактичен календар", допълни той.  

В съобщение за публикуваната рамка на проекта на държавния бюджет за тази година на Министерството на финансите се посочва, че в областта на здравеопазването продължават усилията за подобряване на профилактиката, превенцията на здравето, с цел гарантиране на качествени и ефективни здравни грижи. По бюджета на НЗОК за 2023 г. са предвидени допълнително над 900 млн. лв. за подобряване на достъпа и осигуряване на здравните потребности на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още