IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерски съвет внася в Народното събрание Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че очакваната средна инфлация за тази година е 8,7%

18:40 | 05.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет прие и изпрати към Народното събрание Закона за държавния бюджет за 2023 г., обяви по време на пресконференция финансовият министър Асен Василев.

По думите му правителството е приело изменение в стратегията за управление на външния дълг, който е намален спрямо предходния план. В момента дългът възлиза на 7,5 млрд. лв., като новата стратегия е той да бъде 4,5 млрд. лв.

Дългът е 22% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като в края на миналата година той е бил 21,8%.

Според Василев бюджетната рамка остава непроменена, като е изключително важно политиката за доходите да се провежда по един и същ начин спрямо всички доходи.

Финансовият министър посочи, че през 2022 г. заплатите на служителите в Министерството на вътрешните работи (МВР) и в други сектори са били увеличени с 20%. Тази година трудовите възнаграждения в рамките на МВР няма да бъдат повишавани, изтъкна още Василев.

Той заяви, че очакваната средна инфлация за тази година е 8,7%.

В понеделник Василев обяви, че Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи, но не единодушно, трите бюджета - на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2023 г.

„Държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация, запазени социални плащания и политика по доходите на служебния кабинет, която е надградена в конкретни случаи с недостиг, прецизирани капиталови разходи“, припомни в началото на седмицата Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
danchomentata
преди 9 месеца
Шц маи маи на актуализация смрди https://***.powerinfotoday.com/oil-gas/saudi-crude-supplies-to-us-could-be-reduced-but-not-to-asia/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още