IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Увеличението на заплатите ще е два пъти по-голямо от инфлацията

Трябва да имаме план, ако спрат доставките от Китай и Тайван, призова финансовият министър по време на Софийския икономически форум

18:22 | 27.06.23 г. 3
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Очаква се увеличението на заплатите в България да бъде два пъти по-голямо от процента на инфлацията. Това прогнозира финансовият министър Асен Василев в изказването си пред Софийския икономически форум, в който участват влиятелни български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери. Събитието е организирано от Delphi Economic Forum, чиято цел е да създаде широка платформа за диалог и комуникация, както и да насърчава иновативни идеи за устойчив и конкурентен растеж на Европа и региона на Източното Средиземноморие.

Инфлацията

„Когато войната избухна, инфлацията беше даденост. България нищо не можеше да направи по отношение на цената на доматите, например. Същото бе и по отношение на цената на енергийните източници. Можем да повишим доходите, за да може те да изпреварят инфлацията. Ние не сме забогатели, но не сме и обеднели“, коментира министърът.

Лихвите

Василев посочи, че има тенденция към завишени лихвени проценти и очакванията са за съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число.

По думите му правителството е заложило мерки, с които да свали дефицита, без да се ограничава социалната част, да не бъдат засегнати инвестициите, и потвърди, че вече е подобрен процесът по събиране на данъците. Той добави, че няма да има промяна в данъчните ставки.

„Знам, че инфлацията е приятел на всеки финансов министър, но сега всичко сочи към обратното на това, което се случи миналата година – дефлация. Това не означава падане на цените, а стабилизиране“, коментира финансовият министър.

Шенген

Според него влизането в Шенген означава лесно изграждане на мостове и по-бързо придвижване между държавите.

Василев обърна внимание, че е необходима по-добра физическа инфраструктура – машини във фабриките, пътища, мостове. „Не можем да очакваме висока производителност, след като един ТИР чака три дни на моста в Русе, и това е реална загуба за бизнеса. Същото важи за експорта през Варна и Бургас“, даде пример Василев. Той се надява, че присъдиняването на страната ни към Шенген ще премахне бюрократичните пречки, които забавят бизнеса.

Инвестиции

Финансовият министър обяви, че ще продължат инвестициите в науката, но подчерта, че обикновено тези процеси отнемат 10-15 години, за „да се види различно качество“.

„Имаме средства – както български, така и европейски", увери Асен Василев и потвърди, че в последните десет години никога не е изхарчвана частта от бюджета за капиталови инвестиции. "Когато я изхарчим и дори надвишим, тогава ще стимулираме растежа“, каза той.

Свързаност

Министърът предупреди, че „това, за което не сме подготвени, са нещата, които се случват в Източна Азия – Китай, Тайван“.

„Да си представим за момент, че доставките от и до там бъдат блокирани за две седмици. Ефектът върху нас ще бъде доста сериозен. Започваме с недостиг на спринцовки в болниците до затваряне на пазарите за износ“, предположи Василев.

Той припомни кризата с Covid и проблемите, които се получиха с липсата на доставки заради блокирания танкер в Суецкия канал. „Това са последици, които сериозно трябва да обмислим", съветва той.

Василев е на мнение, че страната ни е доста добре подготвена от гледна точка на икономиката след сътресенията при нарушенията на доставките от Русия. „Представете си какво щеше да стане, ако бяха престанали доставките за газ, дори само за две седмици, или кризата с бежанците се беше превърнала в хуманитарна криза. Въпреки войната в Украйна, в Европа някакси успяхме да излезем победители, отне ни шест месеца, но вече сме подготвени“, посочи Василев.

Планове

Той обаче отчете, че България все още не е достатъчно свързана с Егейско море, а „свързаността с Румъния почти не съществува“. „Ако подобрим свързаността и се подготвим за тези евентуални опасности, България ще се справи като държава и ще можем да помогнем и на други държави в този процес“, коментира той бъдещите планове за връзка между страните в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 10 месеца
"Асен Василев: Увеличението на заплатите ще е два пъти по-голямо от инфлацията" Щом пишмян икономиста го казва, няма как да не е вярно!!! :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 10 месеца
Инфлация за всички , ще има от сърце :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 10 месеца
*от с главно Б
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още