IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика е на критичен кръстопът в борбата с инфлацията

Времето на упорито преследване на растеж в краткосрочен план отмина, предупреди в доклад Банката за международни разплащания

14:28 | 25.06.23 г.
Централата на банката за международни разплащания. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg
Централата на банката за международни разплащания. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Банката за международни разплащания (BIS) призова за още повишения на лихвите и предупреди, че сега световната икономика се намира в ключов етап, в който страните се борят да овладеят инфлацията, предава Ройтерс.

Въпреки неспирното повишаване на лихвите през последните 18 месеца инфлацията в много водещи икономики остава упорито висока, а скокът на лихвите по заемите предизвика най-сериозните банкови сривове от финансовата криза преди 15 години.

„Световната икономика е на критичен кръстопът. Сериозни предизвикателства трябва да бъдат разрешени“, коментира генералният мениджър на BIS Агустин Карстенс в годишен доклад на организацията, публикуван в неделя.

„Времето на упоритото преследване на растеж в краткосрочен план отмина. Паричната политика сега трябва да възстанови стабилността на цените. Фискалната политика трябва да бъде консолидирана“, допълва той.

Клаудио Борио, ръководител на паричното и икономическото подразделение на BIS, допълва, че има риск да се установи „инфлационна психология“, въпреки че по-големите от очакванията повишения на лихвите във Великобритания и Норвегия миналата седмица показаха, че централните банки се стремят „да си свършат работата“ за справяне с проблема.

Но техните предизвикателства са уникални за стандартите след Втората световна война. За първи път в голяма част от света ускоряването на инфлацията съществува едновременно с повсеместни финансови уязвимости.

Колкото по-дълго инфлацията остане висока, толкова по-силно и продължително ще бъде затягането на паричната политика, пишат авторите на доклада на BIS и предупреждават, че възможността за още проблеми в банковия сектор сега е „съществена“.

Ако лихвите стигнат нивата от 90-те години на миналия век, общото бреме за обслужване на дълга на топ икономиките ще бъде най-високото в историята при равни други обстоятелства, отбелязва Борио.

„Мисля, че централните банки ще овладеят инфлацията. Това е тяхната работа – да възстановят ценовата стабилност. Въпросът е на каква цена“, коментира той пред Ройтерс.

Базираната в Швейцария BIS проведе годишното си събрание през последните дни, на което топ централни банкери обсъдиха сътресенията през последните няколко месеца.

През март и април няколко американски регионални банки фалираха, включително Silicon Valley Bank, а след това се стигна до извънредното спасяване на Credit Suisse в собствения заден двор на BIS.

В исторически план циклите с повишаване на лихвите с 15% пораждат силен натиск в банковата система, въпреки че честотата расте значително, ако лихвите се повишават, инфлацията се ускорява или цените на жилищата се увеличават рязко, показва докладът на BIS.

Повишенията може да стигнат и до 40%, ако съотношението между частния дълг и БВП е високо в исторически план в момента на първото вдигане на лихвата.

„Много високите нива на дълг, забележителното ускоряване на инфлацията в света и силният пандемичен ръст на цените на жилищата отговарят на всички тези критерии“, отбелязва BIS.

Тя счита също, че разходите за подкрепа на застаряващото население ще нараснат със съответно около 4%-5% от БВП в развитите и нововъзникващите пазарни икономики през идните 20 години.

Ако правителствата не затегнат коланите, това ще тласне дълга над 200% и 150% от БВП до 2050 г. в развитите и нововъзникващите икономики и той дори може да нарасне още повече, ако икономическият растеж се забави.

Част от доклада, който вече беше публикуван миналата седмица, очерта „революционен“ модел за развитие на финансовата система, при който дигиталните валути на централните банки и токенизираните банкови активи се ускоряват и улесняват сделките и световната търговия.

В коментар за икономическата картина Карстенс, който е бивш ръководител на Мексиканската централна банка, отбеляза, че фокусът сега е върху действията на ръководителите на централните банки.

„Нереалистичните очаквания, които се появиха след световната финансова криза и пандемията от COVID-19 за степента и трайността на паричната и фискалната подкрепа трябва да бъдат коригирани“, изтъкна той.

BIS счита, че меко кацане на икономиката, при което лихвите растат без да предизвикват рецесия или сривове на големи банки, все още е възможно, но приема, че тя е в трудно положение.

Анализ на Bank of America е установил, че в света са били осъществени 470 повишения на лихвите през последните две години в сравнение с 1202 понижения на лихвите след финансовата криза.

Федералният резерв е вдигнал лихвата си с 500 базисни пункта от близо нула, Европейската централна банка е повишила лихвите в еврозоната с 400 базисни пункта, а много развиващи се икономики в света са предприели много по-големи повишения.

Остава въпросът какво още ще е необходимо, особено с признаците, че компаниите се възползват от възможността да повишат печалбите, а служителите сега искат по-високи заплати, за да предотвратят още по-голяма ерозия на жизнения си стандарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 25.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още