IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Влизането в еврозоната е политическо решение, ще получим съгласие

Инфлацията не зависи от българските органи на управление, те могат само да реагират, каза финансистът

09:58 | 05.12.23 г. 1
Снимка: Bulgaria ON AIR
Снимка: Bulgaria ON AIR

България ще получи съгласие и от останалите държави в еврозоната за присъединяване през 2025 г., защото това е необходимост за функциониране на европейския механизъм. Това каза финансистът Емил Хърсев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с Хърватия, която се е присъединила към еврозоната, без да изпълнява критериите. Според него те са остарели и почти няма страна в еврозоната, която ги изпълнява. Решението е винаги политическо, каза той.

Относно параметрите на държавния бюджет за 2024 г., финансистът посочи, че притесненията са свързани с твърде оптимистичните прогнози за приходите  и е възможно дефицитът да е по-голям, а капиталовата програма да се използва като буфер.

„Очакванията за дефицит произтичат от прогнозите, че по-скоро няма да имаме този ръст, на който разчита бюджетът. Аз мисля, че реалният ръст е по-висок от отчетения, но това ще разберем по-късно. Виждаме изненадващи резултати за ръст на БВП в САЩ – от 5%, което показва много бързо възстановяване. Такова нещо може да се случи и в България, но шансът не изглежда твърде голям“, каза Хърсев.

Финансистът посочи, че е необходимо да управляваме дълга максимално стриктно, тъй като в системата на валутен борд е забранено кредитирането на държавата от централната банка и има забрана да се използват дългови инструменти за фискални цели. Финансите изискват плавно и разумно управление, но същевременно стриктно, каза той.

По отношение на притесненията за нивата на инфлацията в страната Хърсев посочи, че тя не е нещо, което зависи от българските органи на управление, а те могат само да реагират. Единствено една по-стриктна финансова политика може да играе ролята на ограничител на инфлацията, каза финансистът.

Според него е неправилно критиките към бюджета да се адресират към финансовия министър Асен Василев, а към Народното събрание, защото там се взима решението.

„Финансовият министър е политическа фигура, на която ѝ е дадена възможност да направи бюджет такъв, какъвто го вижда. Оттам нататък решението е на Народното събрание“, каза още финансистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 10
scott
преди 4 месеца
Хърсич, на бас на една милка, е БЪЛГАРИЯ няма да получи разрашение за еврозоната!Това е се едно от гарсон в некой ресторант да те поканат на масата и да ти сервират ядене и пиене за техна сметка............СТАВА, АМА ТРЕБВА С РАБОТА, УСИЛИЕ И ДОСТОЙНСТВО ДА ЗАСЛУЖИШ УВАЖЕНИЕТО НА КОМПАНИЯТА.Шоу ми дъ мъни при никой нотариус! И да е ясно, офертата е само към тебе, големия финансис-аферис на американска царевица!!!!ГОВОРИ СИ НЕ МИ ПРЕЧЕШ..................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още