IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър: БВП на България ще нарасне с 3-5% след влизане в Шенген и еврозоната

Загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов

18:08 | 23.11.23 г.
Снимка: Министерството на икономиката и индустрията
Снимка: Министерството на икономиката и индустрията

След влизането на България в Шенген и в еврозоната се очаква ръст на БВП с между 3% и 5%. Това каза днес министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който се срещна с румънския си колега - министъра на иĸoнoмиĸaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и тypизмa Щефaн-Paдy Oпpя. Двамата министри откриха конференция на тема: „Обединена Европа – един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция“.

Министрите на двете държави обсъдиха логистичните трудности на границата, които затрудняват инвеститорите и бизнесите от цяла Европа.

Богданов подчерта, че загубите от неприемането на България и Румъния в Шенген са значителни. Заради продължителното време за изчакване пред граничните ни пунктове с Румъния бизнесът търпи загуби всеки час и единственото решение е България и Румъния да станат възможно най-скоро членове на Шенгенското пространство, каза Богданов, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.

По неговите думи над шест часа са изчакванията на границата в опеределен период от време само на тежкотоварния трафик. „Няма как Европа да бъде конкурентоспособна, ако милионите камиони, които минават през България, чакат по толкова време“, отбеляза той.

„Километричните опашки и затрудненото преминаване на границата пречат на нашия бизнес и на нашите държави, а това е сериозен проблем и за Европа“, подчерта Богданов. По неговите думи за да се запази конкурентоспособността на целия регион, България и Румъния трябва да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство. „Ние сме активна част от икономическото развитие на Европа“, подчерта Богданов. 

„Надявам се усилията на България и Румъния да бъдат видяни и да бъде отчетено, че икономическото развитие на нашите държави е в основата на бъдещата конкурентоспособност на Европа“, допълни Богданов.

"Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме, за да да бъдат нашите икономики конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз", коментира темата Щефaн-Paдy Oпpя.

Според двамата министри икономическата сигурност и развитието на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още