IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Василев: БНБ да контролира отпадането на таксите за теглене на заплати и пенсии

Според БСП промяната, одобрена през юли, още не е влязла в сила

18:13 | 11.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

БНБ трябва да контролира спазва ли се отпадането на таксите върху тегленето на заплати, стипендии, пенсии и други социални плащания, преведени по банков път. Това коментира в пленарната зала министърът на финансите Асен Василев. Отпадането на таксите беше предвидено с приемането на бюджета за 2023 година, което се случи в средата на годината.

Промяната беше приета през юли 2023 година, коментира депутатът Корнелия Нинова и допълни, че все още няма промяна.

Василев беше категоричен, че Министерството на финансите е променило наредбата и е предвиден засилен контрол в Закона за платежните инструменти. Описани и са параметрите, на които трябва да отговарят сметките, за да отпаднат таксите. Нинова коментира обаче, че правителството е внесло промени в закона, но те още не са одобрени.

Финансовият министър допълни, че регулатор на банковия сектор е народната банка, а не Министерството на финансите.

На извънредно заседание Народното събрание разглежда на първо четене проекта за Бюджет 2024. Правителството внесе проект, залагащ на бюджет с дефицит от 3% на касова основа. Това означава, че България ще изпълни изискванията за членство в еврозоната.

Очакванията на управляващите са за ръст на икономиката от 3,2% и инфлация от 4,8 на сто. Минималната заплата ще се повиши от 780 лева на 930 лева, а пенсиите - с 11%.

За да расте икономиката са нужни инвестиции и ръст  на доходите, коментира Асен Василев при представянето на проекта. В България ръстът на доходите е най-бърз спрямо всички държави от ЕС, смята той и допълни, че при това положение много от младите българи в чужбина могат да се върнат отново в България, но затова е нужна и подходящата инфраструктура.

Предложението продължава политиката в подкрепата на мерките срещу един от най-сериозните проблеми за страната -демографската криза. За това са предвидени данъчни облекчения за семействата с деца, безплатните детски градини и увеличаване на средствата за издръжката на децата в детските градини, строеж на нови детски градини и училища, както и запазване на еднократните помощи за децата в първи, втори, трети и четвърти клас. Те ще останат в размер на 300 лева.

Държавният дълг се очаква да остане на същите нива като процент от БВП - 23,8%, или до 48 млрд. лева. В бюджетната прогноза обаче е предвидено увеличаването на дълга в следващите години - до 28,3% от БВП (над 66 млрд. лева) към края на 2026 година, което се критикува от опозицията.

Темата за Бюджет 2024 можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още