IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще е таксата при теглене на заплата от платежна сметка ще е ясно наесен

Банките вероятно ще въведат лимити по месечните обороти в базовата сметка на клиентите и разумни такси, прогнозира Деян Василев

20:49 | 01.08.23 г.
Автор - снимка
Редактор

С приемането на Бюджет 2023 депутатите одобриха създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се теглят и да се получават пари. Тя е в съответствие с европейска директива за мобилност на платежните услуги, която досега не е внедрена у нас.

"На 24 юли от Асоциацията на банките в България публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща", коментира пред Bulgaria ON AIR финансовият анализатор Деян Василев.

Той подчерта, че банките през последните години са увеличили различните такси, включително и при теглене от собствен банкомат.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни – неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор.

Василев потвърди, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, като очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии – да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. – това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", обясни финансовият анализатор.  

Деян Василев прогнозира и движението на лихвите по кредитите. Очакванията му са да се увеличат с по-малко от прогнозите за есента. "Последната статистика показва плавно увеличаване на лихвите на срочните депозити, това ще доведе до увеличаване на лихвите по кредитите - новоотпуснати и стари - с до четвърт или половин процент", смята той и потвърди, че спестяванията на българите се увеличават.

Каква ще е субсидията при ползване на базови сметки и за кои хора таксите ще са ниски, или дори безплатни? Ще се увеличи ли конкуренцията и кои банки ще спечелят повече клиенти? Каква промяна трябва да има в Закона за платежните услуги и платежните системи?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още