IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Отпадането на плоския данък би било вредно за българската икономика

Реалистично е страната да влезе в еврозоната през 2025 г., но не през януари, смята Михаил Кръстев

21:00 | 22.03.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Отпадането на плоския данък би било изключително вредно за българската икономика. Това каза пред Bulgaria ON AIR финансовият анализатор Михаил Кръстев.

„Има изследвания, които показват какви са ползите от въвеждането на плоския данък както в България, така и в Балтийските републики. Имаме и конкретен пример със Словакия, където той беше въведен, стигна се до преодоляване на негативните ефекти от кризата през 2008 г., а след отпадането му не виждаме такива ефекти. Когато гледаме какво ни препоръчват, трябва да гледаме и собствения си интерес. МВФ винаги е бил против плоския данък, включително и в Румъния“, допълни Кръстев.

Според него данъчната система в България е изключително ефективна и събираемостта е висока. Същевременно обаче разходите за пенсии надхвърлят приходите за ДДС.

Проблемите с пенсионната система са много сериозни, те са заложени като цяло в нейната структура, смята Кръстев.

Той отправи критика към препоръките на МВФ за промяна на данъчната политика.

„Управлението на публичните финанси трябва да бъде консистентна политика, тъй че не може МВФ да дава препоръки по време на Ковид-пандемията през 2021-2022 държавите да харчат, а през 2023 година да се каже, че имаме лоша финансова политика. Да, имаме я, но това бяха препоръките на тези институции, включително на МВФ. Фискалната политика не се променя от днес за утре, а нещо повече – препоръките, които дава МВФ, не трябва просто да обсъдим дали може да ги осъществим, а дали трябва да ги осъществим“, каза още Кръстев.  

Финансовият анализатор Даниел Василев посочи, че трябва да се помисли какво ще се случи с икономиката, ако хората с най-високи доходи се наложи да плащат още повече осигуровки. Според него премахването на тавана върху осигурителния доход ще представлява още едно увеличение на данъците, което няма да стимулира бизнеса да инвестира у нас.

„Ако ние нямаме повече инвестиции и повече икономическа активност, дори ако целта е да се събират повече приходи, ние при спад на икономическа активност и високи данъци може да се окаже, че събираме по-малко приходи в хазната и че има други множество ефекти върху икономиката", каза Василев.

Според Михаил Кръстев няма шанс България да влезе в еврозоната през януари 2025 г.

„Ако направим опит за влизане в средата на годината по средата на данъчната кампания, тоест част от нея се е осъществила в левове, а останалата част трябва да се осъществи в евро – горко ѝ на българската икономиката“, каза още той.

Даниел Василев поясни, че инфлацията е пряко следствие от паричната политика.

„Ние сме зависим в немалка степен от паричната политика на Централната европейска банка, защото БНБ не води своя собствена парична политика. Дори самият Международен валутен фонд очаква индексът на потребителските цени да е 3,5%. В големи икономики по света виждаме връщане на ръста на индексите на потребителските цени, САЩ е такъв пример", подчерта той.

Според Василев България трябва да помисли как да привлече повече инвеститори.

„Защото ние каквито и политики да водим, има региони, които буксуват по всеки един възможен измерител – социално, икономически, демографски“¸ каза Василев.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още