IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ се опасява от политически натиск върху централните банки

Независимите гуверньори показват по-добри резултати в борбата с инфлацията и за гарантиране на монета

19:39 | 21.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растат рисковете от политическа намеса при взимането на решенията и назначенията в централните банки, предупреждава управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиев в публикация в блога на институцията.

Според нея гуверньрите са изправени пред много предизвикателства за своята независимост - увеличават се призивите за намаляване на лихвите, дори и преждевременно, защото предстоят избори в много части по света.

"Помислете обаче какво са постигнали независимите централни банки през последните години", пише още Георгиева и допълва, че в годините на пандемия, когато имаше агресивно парично облекчаване, ефективното управление на централните банкери помогна да бъде избегнат глобален финансов срив, а след това ускори възстановяването.

В следващите месеци действията на централните банкери успяха да управляват инфлацията, макар че на места тя достигна най-високите си нива от десетилетия. Битката още не е приключила, но до голяма степен рискът от твърдо приземяване е намален и ситуацията изглежда много различна спрямо 70-те и 80-те години на миналия век, когато отново имаше дълги периоди с висока инфлация.

Проучване на МВФ показва, че централните банки с добри резултати по отношение на независимото взимане на решенията, яснота на мандата и наличие на процедура за задължение за отпускане на заеми за правителството, се справят по-успешно и с инфлацията.

"Изводите са ясни - независимостта на централната банка има значение за ценовата стабилност, а ценовата стабилност е от значение за дългосрочен растеж", пише още Кристалина Георгиева, която получи силна подкрепа от европейските държави за нов мандат начело на фонда.

"Когато централните банки и правителстава изпълняват своите задължения, виждаме по-добър контрол над инфлацията, по-добри перспективи пред растежа и заетостта и понижаване на рисковете за финансовия риск", отчита Кристалина Георгиева. Тогава подкрепяме централните банки да се бият срещу инфлацията и за укрепване на икономиката през следващата година.

За да имате власт  в демократичните общества, доверието е от ключово значение, отбелязва още Георгиева и допълва, че централните банкери трябва да печелят това доверие всеки ден - чрез силно управление, прозрачност и отчетност и изпълнение на основните отговорности.

Силното управление гарантира, че паричната политика е предвидима и се основава на постигане на поставени дългосрочни цели, а не на краткосрочни политически печалби и ценовата стабилност е основна цел.

"Или с други думи, трябва да защитаваме и да укрепваме независимистта на централните банки", пише в заключение директорът на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
МВФ = Мажоретки за Връткане пред Фюрера (у Вашингтон, у Брюксел - все тая)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 месец
Какво всъщност е МВФ и има ли то почва у нас - това е въпросът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още