IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕССР: Популярността на криптовалутите може да е риск за финансовата стабилност

Банките в Европейския съюз могат да се окажат обект на по-строги ограничения, предупредиха от Европейският съвет за системен риск

19:50 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Банките в Европейския съюз могат да се окажат обект на по-строги ограничения върху криптоактивите им, за да се предотвратят евентуалните рискове пред финансовата система от разрастващия се пазар на виртуални активи. Това предупреди Европейският съвет за системен риск (ЕССР), цитиран от CoinDesk.

„Влизането на нови институции и използването на нови финансови продукти, някои от които бързо набират популярност (напр. криптоактивите, стейбълкойните и т.н.), имат потенциала да създават риск за финансовата стабилност“, се казва в бележка на финансовия регулатор на Европейския съюз, публикувана в четвъртък.

ЕССР, който е създаден след финнансовата криза през 2008 г. и се председателства от гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, обмисля дали да разшири контрола върху финансовата система. Освен че наблюдава отделни институции, регулаторът може да налага и макропруденциални мерки за ограничаване на по-мащабни рискове – например да се гарантира, че банките не могат да дават прекалено щедри кредити, както и да успокояват прегряващ жилищен пазар.

От ЕССР настояват, че тези инструменти трябва да се прилагат и отвъд банковия сектор, върху други части на пазара – включително върху финтех играчи и големи технологични компании като Meta и Google.

Регулаторът също така призовава за „бързо приемане и прилагане“ на регулациите за пазара на криптоактиви на ЕС – текст, който се очаква да спомогне за контролирането на рисковете за финансовата стабилност. Днес започва нов кръг на преговори между Европейския парламент и националните правителства върху правилата.

В започнали през ноември консултации, които приключиха наскоро, ЕК попита дали е необходимо надзорните органи да имат допълнителни правомощия за справяне с рискове за финансовата стабилност и от криптосектора, и от конкурентни финтех играчи. Пълната позиция по този въпрос на ЕССР се очаква „през идните седмици“, съобщиха от регулатора в четвъртък. Засега идеята на комисията е посрещана със смесени чувства от 27-те страни членки.

В писмо от 17 март шведските власти посочват, че не е ясно дали съществуващите разпоредби са достатъчни за справяне с крипторисковете. Четири дни по-късно италианската централна банка предложи да се запази фокусът върху традиционните политики, чийто обект са отделните банки, тъй като експозицията към криптовалути в момента е много малка, а използването на криптоактиви за плащания е ограничено до „нишови групи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още