IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Криптовалутите се използват за заобикаляне на санкциите срещу Русия

Обемите рубли, обърнати в криптоактиви, са на най-високото си равнище от може би 2021 г., смята гуверньорът на Европейската централна банка

22:59 | 22.03.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Има признаци, че руснаците се опитват да заобиколят санкциите, наложени заради войната в Украйна, като конвертират руските рубли в криптовалути и стейбълкоини. За това предупреди гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

"Като погледнете обемите рубли, превърнати в стейбълкоини, криптовалути - в момента те са на най-високото равнище от може би 2021 г.", каза Лагард по време на дигитално събитие във вторник.

Криптоактивите "със сигурност се използват, докато говорим, като начин да се заобиколят санкциите, наложени от много страни по света срещу Русия", коментира гуверньорът.

Мерките, обявени от САЩ и Европейския съюз (ЕС), целят да ограничат възможността Русия да осъществява бизнес сделки в долари или други национални валути. Санкциите включат и ограничения против банките и руския елит.

Това доведе до спекулации, че криптовалутите - които се рекламират като алтернатива на традиционните финансови системи - може да се използват като инструмент от богатите руски граждани, за да се заобиколят санкциите.

От миналата седмица няма доказателство, че Русия или президентът Владимир Путин използват криптовалутите с тази цел, смята съоснователят на компанията за анализ на блокчейн Chainalysis Джонатан Левин.

Той, както и редица експерти от сферата, заявиха пред щатската Комисия по банки към Сената, че криптопазарът е твърде малък, за да се осъществи чрез него мащабно заобикаляне на санкциите.

И все пак членът на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ Фабио Панета подкрепи мнението на Лагард и посочи, че дигиталните токени може да са "голяма вратичка" в сърцето на финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още