IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на санкциите срещу Русия не пречи много на криптотърговията

Деноминираната в рубли биткойн търговия расте в събота до най-високото си равнище тази година, показват данни на компанията Kaiko

12:57 | 09.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руските инвеститори изглежда продължават операции с биткойни и други криптовалути, независимо от затягането на санкциите срещу Москва, съобщава Bloomberg.

Въпреки че като цяло потоците са относително слаби, данни от блокчейн компанията за анализи Kaiko показват, че деноминираната в рубли биткойн търговия расте в събота до най-високото си равнище тази година. Междувременно голямата част от деноминираната в рубли криптотърговия изглежда се извършва със стейбълкойна тетер.

Обемът на търгуваните с рубли криптодвойки отбеляза най-големия си ръст на 5 март, отбелязват от Kaiko. Средният размер на трансакциите с биткойни в рубли на борсата Binance пък е достигнал 10-месечен връх от приблизително 580 долара на 24 февруари, когато Русия атакува Украйна.

Търгувани обеми биткойн/рубла и тетер/рубла. Графика: Bloomberg

„Може би повече руски инвеститори на дребно искат да се отърват от фиатна експозиция като цяло за сметка на биткойна“, отбелязва Андрю Ту, мениджър за криптофирмата Efficient Frontier.

Търговията в Русия е едва малка част от търгуваните обеми биткойни в световен мащаб. Дневно търговията с най-голямата криптовалута по пазарна капитализация варира между 20 и 40 млрд. долара. На 5 март обемите търгувани биткойни с рубли е около 14,2 млн. долара, отбелязват от Kaiko.

Само три международни криптоборси – Binance, Yobit и LocalBitcoins – предлагат деноминирани в рубли криптодвойки, става ясно от нюзлетър на Kaiko от 7 март.

Въпреки че борси като Binance и Coinbase заявиха, че няма да ограничат достъпа на обикновените руснаци до своите услуги, се увеличават усилията да бъде блокиран достъпът на санкционирани лица и организации. Coinbase вече съобщи, че е блокирала над 25 хил. адреса, свързани със санкционираните руски лица и структури.

Търговия на дребно

По думите на Каролин Боулър, главен изпълнителен директор на австралийската криптоборса BTC Markets, нейната компания блокира руски структури, попаднали под обхвата на санкциите. В същото време се наблюдава увеличена търговия на индивидуални лица, свързани с Русия.

Според нея интересът към биткойна най-вече е свързан с инвеститори на дребно, които купуват „агресивно“ в малки количества, каза тя пред Bloomberg.

Усилията да се елиминира възможността чрез криптовалути да се заобикалят наложените санкции срещу Русия, включително изключването на някои руски банки от системата SWIFT, подчертава ролята на дигиталните активи в конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още